Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу c 28 березня по 3 квітня

April 4, 2016

1. Законопроект про реструктуризацію кредитів юросіб прийнятий за основу
ВР прийнятий за основу законопроект № 3555 «Про фінансову реструктуризацію», який передбачає механізм добровільної фінансової реструктуризації боргів підприємств і їх досудової санації. Фінансова реструктуризація буде здійснюватися на основі договору. Передбачено особливий порядок вирішення спорів в арбітражі - створення арбітражного комітету, який буде призначати арбітрів зі списку, затвердженого наглядовою радою. Також визначаються принципи співпраці між кредиторами під час проведення реструктуризації і т.д.

2. Спрощено процедуру створення сімейного аграрного бізнесу
Верховною Радою прийнятий Закон про стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств. Встановлено, що сімейне фермерське господарство без статусу юрособи організовується ФОП самостійно або спільно з членами його сім'ї на підставі договору. Такий договір укладається членами однієї сім'ї в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню. Сімейним фермерським господарствам надається додаткова держпідтримка. Завдяки Закону особисті селянські господарства буде легалізовано як повноправних учасників аграрного ринку.

3. Попередньо схвалено нову редакцію Закону про страхування
Законопроект № 1797-1 «Про страхування» прийнятий парламентом за основу 31 березня. Пропонується визначити загальні правові засади здійснення страхування (перестрахування), здійснення посередницької діяльності в страхуванні, особливості держрегулювання. Передбачається реєстрація страховиків виключно у формі АТ, створення інституту професійних перестраховиків, визначення правового статусу актуаріїв і аудиторів у сфері страхування, впровадження інституту саморегулювання для страховиків і т.д.

4. За основу прийняті зміни за регульованими ринками і деривативами
Рада прийняла за основу законопроект № 3498, який передбачає комплексні зміни для функціонування регульованих ринків. Передбачається ввести інститут кваліфікованих інвесторів, оператора ринку, положення про остаточність розрахунків, ліквідаційний неттинг і т.д. Реалізація запропонованих законодавчих змін дозволить в майбутньому отримати прозорі ціни на будь-який актив для всіх учасників ринку; держава отримає репрезентативні біржові цінові індикатори; покращиться управління ціновими ризиками; знизяться ризики невиконання угод контрагентами.

5. Затверджено план заходів для створення ЗВТ з Євросоюзом
Кабмін затвердив План заходів на 2016-2019 роки щодо імплементації розділу IV (щодо зони вільної торгівлі) Угоди про асоціацію. План містить завдання в сферах технічного регулювання, санітарних і фітосанітарних питань, інтелектуальної власності, державних закупівель, митних питань і т.п. Документ дає можливість міністерствам, центральним і місцевим органам виконавчої влади та іншим органам держвлади здійснити послідовні і взаємоузгоджені заходи щодо виконання Угоди.

6. Виробники та імпортери алкоголю можуть використовувати залишки старих акцизних марок
У разі введення марок акцизного податку нового зразка виробники/імпортери алкогольних напоїв зможуть викупити залишки виготовлених і оплачених ними марок попереднього зразка, що є в сховищах ДФС. До 20 числа місяця, в якому подано заявку-розрахунок, покупці марок мають право здійснити коригування в бік збільшення шляхом подачі додаткової заявки. Вважаються немаркованими алкогольні напої з марками, що мають встановлені Положенням розміри фізичних ушкоджень. Про це йдеться в постанові Кабміну № 209, яка набула чинності 29 березня.

7. Депутати мають намір захистити права споживачів фінпослуг
Парламентом прийнято за основу законопроект № 2456-д, яким передбачається встановлення повноважень держорганів щодо захисту прав споживачів фінпослуг; введення відповідальності фінустанов за порушення прав споживачів; встановлення однакових правил для банків і небанківських установ. Юрособи та ФОП, що надають фінпослуги, будуть зобов'язані інформувати споживачів про умови відповідних договорів (інакше штраф). Умови договорів про надання фінпослуг, що обмежують права фізосіб-споживачів в порівнянні з їх правами, встановленими законодавчо, є нікчемними, йдеться в проекті.

8. Експортне мито на металобрухт вирішено підвищити
ВР прийняла за основу законопроект № 3868, яким заплановано на 3 роки встановити рівень експортного мита на відходи та брухт чорних металів у розмірі 35 євро за 1 тонну (зараз - 10 євро). На цей період запропоновано призупинити обов'язкову держреєстрацію контрактів на експорт металобрухту - для лібералізації ЗЕД. Мета змін - оперативна ліквідація дефіциту металобрухту на внутрішньому ринку для першочергового забезпечення потреб оборонної промисловості та відновлення інфраструктури.

9. Пропонується встановлювати галузеву мінімальну зарплату
У парламенті зареєстрований законопроект № 4291, яким пропонується встановлювати галузеву мінімальну заробітну плату (в розмірі, що перевищує законодавчо встановлений розмір мінімальної зарплати), нижче якої не може здійснюватися оплата за виконану роботу у відповідній галузі. Передбачається, що розмір такої зарплати встановлюється не рідше разу на рік сторонами соціального діалогу (профспілки, роботодавці і т.п.) в спеціальній угоді.

10. Зареєструвати бізнес можна буде у відділеннях Укрпошти
На базі відділень Укрпошти по всій Україні можна буде отримати реєстраційні сервіси Мін'юсту - підписаний меморандум про співпрацю. Раніше Укрпошта подала до Мін'юсту пакет документів на акредитацію для отримання права надавати реєстраційні послуги Мін'юсту. Також заплановано введення реєстраторів в Укрпошту як окремої структури. Найближчим часом буде визначено 5 регіонів, які стануть пілотними для запуску проекту з надання реєстраційних послуг.

Джерело: http://uteka.ua/ua/publication/Top-10-pravovyx-sobytij-nedeli-dlya-biznesa-c-28-marta-po-3-aprelya

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!