Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу з 4 по 10 квітня

April 11, 2016

1. В АМКУ створена колегія для розгляду скарг з публічних закупівель
Створена Постійно діюча адміністративна колегія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель. Мета створення Колегії - неупереджений і ефективний захист прав і законних інтересів осіб, пов'язаних з участю в процедурах закупівель. Рішення Колегії приймаються від імені АМКУ, який є органом оскарження у сфері державних закупівель. За подачу скарги справляється плата, розмір якої визначається Кабміном.

2. В електронному кабінеті платника податків - нові функції
ДФС допрацювала електронний сервіс «Електронний кабінет платника». Тепер у відкритій частині кабінету можна заповнити, зберегти і роздрукувати декларацію про майновий стан і доходи фізичних осіб. А в закритій частині (особистий кабінет) платник може подати декларацію в електронному вигляді з використанням ЕЦП.

3. Держпродспоживслужба офіційно починає роботу
Держпродспоживслужба згідно з розпорядженням Кабміну від 6 квітня офіційно починає роботу і приступає до виконання своїх функцій. У зв'язку з цим припиняються повноваження Держветфітосанслужби, Держінспекції з питань захисту прав споживачів, Держсанепідемслужби. Держпродспоживслужба також виконуватиме функції по контролю за держрегульованими цінами, держнагляду у сфері туризму, насінництва та ін.

4. Затверджено правила виробництва органічної продукції тваринного походження
Постановою № 241 Кабмін затвердив Докладні правила виробництва органічної продукції (сировини) тваринного походження. Документом регулюються правові, економічні, зоотехнічні та соціальні основи виробництва зазначеної продукції фізичними/юридичними особами. Встановлено вимоги щодо змісту, випасу, лікування, годування тварин і виробництва відповідної органічної продукції. Виробник повинен забезпечити використання органічних кормів, підтримувати здоров'я тварин і т.д.

5. Кабмін погодив законопроект про уповноважених економічних операторів
Уряд погодив для передачі в ВР законопроект про внесення змін до ТК щодо уповноваженого економічного оператора та спрощень митних процедур. УЕО зможуть імпортувати товари з використанням спеціальних спрощень митного оформлення. Введення інституту УЕО на базі прийнятих у міжнародній практиці критеріїв має стати дієвим інструментом боротьби з корупцією та адміністративним тиском на підприємців з боку митних органів.

6. Український бізнес отримав шанс на збільшення кредитів від МФО
НБУ розширив можливості міжнародних фінансових організацій використовувати кошти в гривні для фінансування проектів в Україні. Постанова № 225 набула чинності 6 квітня. Тепер МФО зможуть використовувати для кредитування українського бізнесу гривневі кошти, отримані ними в якості кредиту від уповноваженого банку. Розширення режиму поточних рахунків МФО стосується також проведення на території України розрахунків за операціями іноземного інвестування, договорами страхування, з оплати продукції, послуг, робіт і т.п.

7. Помилково складена податкова накладна не відображається у звітності з ПДВ
У разі помилкового складання податкової накладної така податкова накладна не підлягає відображенню в податковій звітності з ПДВ. Розрахунки коригування, складені з метою виправлення помилок у податкових накладних, не пов'язаних зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, в податковій звітності з ПДВ також не відбиваються, але підлягають реєстрації в ЄРПН. Про це розповіла ДФС в листі № 6409/6/99-99-19-03-02-15.

8. Буде покращено зберігання інформації про стан рахунків у цінних паперах
НКЦПФР доручила Нацдепозитарію розробити зміни, які повинні містити порядок зберігання інформації про стан рахунків у цінних паперах всіх власників ЦБ. Мета - зменшення ризику втрати такої інформації при виникненні форс-мажорних обставин. Буде описано порядок, терміни і обсяги надання депозитарними установами в Центральний депозитарій інформації про стан рахунків у ЦП, відкритих в депозитарній установі, і інформації про проведення між таким рахунками облікових операцій переведення прав на ЦП.

9. Роз'яснено деякі особливості початку будівельних робіт
У листі № 40-701-12/2082 Держархбудінспекція роз'яснила, що до реєстрації декларації про початок будівельних робіт замовник повинен отримати вихідні дані, основними складовими яких є містобудівні умови і обмеження, техумови, завдання на проектування. Також потрібно розробити і затвердити проектну документацію. При цьому містобудівні умови і обмеження надаються відповідними спецуповноваженими органами містобудування та архітектури на безоплатній основі.

10. Планується врегулювати особливості провадження по податкових злочинах
Податковий Комітет ВР рекомендує прийняти за основу законопроект № 3448, яким пропонується: уточнити момент, з якого настає кримінальна відповідальність за ухилення від сплати податків; збільшити в 2 рази розмір фактичного ненадходження до бюджету податків, починаючи з якого діяння вважається кримінальним злочином; встановити заборону передачі матеріалів перевірки до органів попереднього розслідування, прокуратури до моменту закінчення терміну сплати узгодженого грошового зобов'язання; уточнити обов'язки слідчого і т.д.

Джерело: .

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!