Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

March 14, 2016

1. НБУ збільшив обсяг видачі і продажу готівкової валюти
Згідно з постановою НБУ № 140 збільшено обсяг видачі готівки в інвалюті і банківських металах з рахунків клієнтів банків з 20 тис. до 50 тис. грн на добу, в нацвалюті - з 300 тис. до 500 тис. грн на добу. Також підвищено максимальну суму продажу готівкової інвалюти - з 3 тис. до 6 тис. грн в еквіваленті. У той же час, продовжено наступні вимоги: обов'язковий продаж надходжень в Україну в інвалюті на користь юридичних осіб в розмірі 75%, розрахунки за операціями з експорту та імпорту товарів до 90 днів, заборона дострокового погашення резидентами кредитів, позик в іноземній валюті за договорами з нерезидентами та інші.

2. Спрощені митні формальності щодо окремих товарів
Постановою № 142 уряд оновило переліки товарів, на які встановлено обмеження щодо переміщення через митний кордон України. Так, з переліку товарів, зовнішньоекономічні операції з якими підлягають ліцензуванню, виключено диски для лазерних систем зчитування та матриці. У перелік валютних цінностей включені цінні папери. Затверджено нові переліки: насіння, радіоактивних матеріалів та випромінювальних пристроїв спецпризначення. Скорочено перелік товарів, що підлягають оцінці відповідності згідно з вимогами технічних регламентів.

3. Чинний порядок подання декларації про відходи
11 березня набув чинності Порядок подання декларації про відходи. Суб'єкти господарювання у сфері поводження з відходами, діяльність яких призводить виключно до утворення відходів, для яких показник загального утворення відходів становить від 50 до 1000 умовних одиниць, щорічно подають декларацію за формою згідно з додатком. Декларація подається раз на рік одночасно в паперовій та електронній формі.

4. Встановлено вимоги до застосування РРО при купівлі-продажу та переказ валюти
Уряд постановою № 149 встановило вимоги щодо обліку та реєстрації операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, які виконуються не в касах уповноважених банків, і обліку операцій з прийому та переводу готівкових коштів через програмно-технічні комплекси самообслуговування - платіжні термінали. Передбачається, що реалізація постанови сприятиме підвищенню ефективності контролю за такими операціями, створить єдині підстави для розробки і впровадження нових сучасних моделей РРО, включення їх до реєстру.

5. НКЦПФР затвердила зміни до ліцензійних умов провадження профдіяльності
НКЦБФР 10 березня затвердила зміни до Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на ринку цінних паперів - діяльності з торгівлі ЦП, діяльності з організації торгівлі на фондовому ринку та діяльності з управління іпотечним покриттям; а також зміни до Порядку та умов видачі ліцензії. Підвищено вимоги по розкриттю річної фінансової звітності, розширюються вимоги до ділової репутації особи і т.д. Також Комісією уточнені правила сертифікації фахівців з питань фондового ринку.

6. Визначено порядок скасування штрафів, нарахованих на суму податкового зобов'язання
Наказом № 40 Мінфін затвердив Порядок скасування штрафних (фінансових) санкцій, нарахованих на суму податкового зобов'язання, яку платник податків сплатив без оскарження податкового повідомлення-рішення. Платник податків, який має намір скористатися правом,визначеним п. 35 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПК, і прийняв рішення про неоскарження суми податкового зобов'язання, нарахованого контролюючим органом, сплачує суму такого податкового зобов'язання. Рішення про скасування штрафних санкцій приймається контролюючим органом протягом 10 календарних днів з дня сплати такого податкового зобов'язання.

7. Вступив в силу техрегламент щодо мірних пляшок
8 березня набула чинності постанова Кабміну № 607 про затвердження Технічного регламенту щодо пляшок, що використовуються як мірних ємностей. Дія техрегламенту поширюється на ємності, виготовлені зі скла або іншої речовини, що має характеристики жорсткості і стабільності, що забезпечують такі ж, як і у скла, метрологічні властивості, і т.д. Документом затверджено Технічні вимоги до мірним пляшках і Порядок здійснення статистичного контролю мірних пляшок.

8. Спрощено процедуру отримання адмінпослуг Мінекономрозвитку
Уряд постановою № 159 спростив отримання адмінпослуг Міністерства економічного розвитку і торгівлі України для суб'єктів господарювання. Передбачено, що суб'єкти звернення зможуть подавати документи в електронному вигляді через Єдиний державний портал адміністративних послуг для:
- отримання індивідуальної ліцензії на здійснення резидентами майнових інвестицій за межами України;
- Реєстрації зовнішньоекономічних контрактів (договорів) на здійснення експортних операцій з металобрухтом.

9. Оновлений регламент погодження Мінприроди надання надр у користування
11 березня набув чинності оновлений Регламент погодження Мінприроди надання надр у користування. У документі говориться, що для узгодження Держгеонадра не пізніше дня, наступного за днем ​​отримання документів від суб'єкта господарювання, направляє їх копії в паперовому або електронному вигляді в Мінприроди. З метою уникнення корупційних чинників рішення про погодження Мінприроди приймається колегіально шляхом створення відповідної комісії. Встановлено умови, при яких Мінприроди приймає рішення про погодження.

10. Пропонується остаточно скасувати печатки для бізнесу
Зареєстровано законопроект № 4194, яким пропонується виключити: вимоги про обов'язкове використання печаток (незалежно від їх наявності у суб'єктів господарювання); можливість визнання документа (угоди, угоди) недійсним у зв'язку з відсутністю відбитка печатки. У ГК замість норми про те, що суб'єкт господарювання «може мати печатки» пропонується встановити, що він «має право використовувати» в своїй діяльності печатки. Печатка не може бути обов'язковим реквізитом будь-якого документа, який подається від імені підприємства органам держвлади або місцевого самоврядування.

Джерело: http://uteka.ua/ua/publication/Top-10-pravovyx-sobytij-nedeli-dlya-biznesa-6.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!