Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

March 28, 2016

1. ТПП роз'яснила, що форс-мажор встановлюється окремо по кожному зобов'язанню
У листі № 1473/05.0-5 Торгово-промислова палата роз'яснила, що відповідно до п. 6.2 Регламенту форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) засвідчуються за зверненням суб'єктів госпдіяльності і фізосіб по кожному окремому договору, податковим та/або інших зобов'язаннях, в т.ч. і тим, виконання яких настало відповідно до умов договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання яких стало неможливим через наявність зазначених обставин. Таким чином, форс-мажорні обставини встановлюються в кожному окремому випадку індивідуально щодо окремого зобов'язання.

2. Яценюк закликав бізнес перестати платити зарплати в конвертах
Прем'єр-міністр А. Яценюк нагадав підприємцям, що ЄСВ зменшено вдвічі, тому закликав бізнес виходити з тіні. Економічно невигідно в конвертах платити зарплати - дорожче незаконними шляхами знімати готівку, ніж офіційно чесно заплатити людині підвищену зарплату, і таким чином забезпечити соціальну справедливість для людини в майбутньому. Також Міністру фінансів та Міністру соціальної політики доручено підготувати звіт по сплаті ЄСВ за останні місяці.

3. У парламенті планують захистити платників ПДВ
Податковий Комітет ВР рекомендує прийняти за основу законопроект № 3810, яким пропонується: заборонити контролюючим органам скасовувати суми податкового кредиту з ПДВ за формальними ознаками; ввести єдиний публічний Реєстр заяв на бюджетне відшкодування платникам ПДВ; не застосовувати в 2016 році до суб'єктів спецрежиму оподаткування ПДВ фінансових санкцій, передбачених НК за допущення помилок в ПДВ-деклараціях. Крім того, рекомендовано прийняти за основу законопроект № 3851-1, яким пропонується повернути с/г виробникам спецрежим оподаткування.

4. Встановлено порядок проведення ДРС перевірок органів ліцензування
Постановою Кабміну № 182 затверджено Порядок проведення Державної регуляторної службою планових і позапланових перевірок дотримання органами ліцензування вимог законодавства. Плани проведення перевірок будуть розміщуватися на офіційному сайті ДРС. Строк проведення планової перевірки не може перевищувати 15 робочих днів, а позапланової - 10 робочих днів. Планова перевірка одного і того ж органу ліцензування проводиться не частіше 1 разу на рік, на підставі відповідного наказу.

5. Підприємців зобов'яжуть забезпечити доступність будівель для маломобільних груп
Держархбудінспекція розробила законопроект про внесення змін до Закону про ліцензування. Пропонується встановити, що для отримання ліцензії на провадження певних видів господарської діяльності необхідно буде забезпечити доступність об'єктів для маломобільних груп населення. Це стосується банківської та освітньої діяльності, торгівлі ліками та алкоголем, медпрактики, туроператорської діяльності, перевезення і т.п. Передбачається, що відповідні перевірки здійснюватимуть атестовані Мінрегіоном експерти.

6. Акціонерним товариствам нагадали про обов'язковий викуп акцій
НКЦПФР звертає увагу учасників ринку ЦП на необхідність виконання вимог Закону про АТ, зокрема, обов'язкового викупу акцій на вимогу акціонерів. АТ зобов'язане здійснити обов'язковий викуп акцій, зокрема, при голосуванні проти рішень по перетворенню і зміни типу суспільства. Викуп акцій відбувається за ціною не меншою, ніж їх ринкова вартість. Вступ в силу з 1 травня змін не скасовує право акціонерів щодо обов'язкового викупу акцій.

7. Роз'яснено особливості оподаткування дивідендів, нарахованих у 2016 році
ДФС в листі № 5462/6/99-99-17-03-03-15 роз'яснила нюанси оподаткування дивідендів, нарахованих у 2016 році. Дивіденди, нараховані з 01.01.2016 за 2015 рік оподатковуються за ставками, визначеними пп. 167.5.1 і 167.5.2 п. 167.5 ст. 167 НК - 5 або 18 %, в залежності від того, чи є податковий агент платником податку на прибуток підприємств.

8. Затверджено порядок ввезення товарів для виробництва продукції оборонного призначення
Постановою № 170 Кабмін затвердив Порядок ввезення, першої поставки і цільового використання товарів, визначених ч. 8 ст. 287 Митного кодексу, для використання у виробництві продукції оборонного призначення. Документ визначає механізм ввезення товарів для використання у виробництві продукції оборонного призначення, якщо замовником такої продукції є держзамовник, визначеного Кабінетом міністрів України, і над цільовим використанням товарів, які при ввезенні звільняються від оподаткування ввізним митом, а операції з їх ввезення і з першої поставки на митній території України - від оподаткування ПДВ.

9. ДФС роз'яснила, що юрособа-орендар виконує функції податкового агента
Юрособа-орендар при нарахуванні (виплаті) фізособі-орендодавцю в грудні 2015 року доходу у вигляді орендної плати за 2016 рік (авансом) виконує всі функції податкового агента, застосовуючи ставки ПДФО 15 (20)%. Про це розповіла ДФС в листі № 5509/6/99-99-17-03-03-15. Об'єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу, встановлена ​​законодавством з питань оренди землі.

10. Пропонується зобов'язати роботодавців працевлаштовувати учасників АТО
Комітет ВР рекомендує прийняти за основу законопроект № 2095, згідно з яким встановлюється обов'язок підприємств з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб встановлювати квоту в розмірі 5% середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній календарний рік для працевлаштування категорій громадян, передбачених ч. 1 ст. 14 Закону про зайнятість, в тому числі учасників бойових дій. Мета - надання додаткових гарантій у працевлаштуванні учасникам АТО, які звільнені з військової служби.

Джерело: http://uteka.ua/ua/publication/Top-10-pravovyx-sobytij-nedeli-dlya-biznesa-8.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!