Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Митна вартість товарів: у пошуках істини між судом і митницею

March 18, 2014

Питання контролю правильності обчислення декларантом митної вартості, як і визначення методу її обчислення в разі виникнення обґрунтованого сумніву, відносяться до виключної компетенції митних органів.
Суди часто приймають неправомірні рішення про стягнення з бюджету сум податків, сплачених під час митного оформлення товарів, що відповідають різниці між податками, нарахованими на митну вартість товару, заявлену декларантом, та податками, нарахованими на таку вартість, визначену митницею, на користь платників податків, визначаючи митну вартість товару за першим методом, чим фактично перебирають на себе повноваження митних органів. Такі рішення скасовуються Верховним Судом, а справи направляються на новий розгляд. Так, у постанові ВСУ від 17.12.13 р. у справі № 21-439а13 зазначено, що митниця необґрунтовано застосувала шостий (резервний) метод визначення митної вартості товару без послідовного застосування попередніх п’яти методів, як це передбачено ст. 265 МК, і не обґрунтувала неможливість їх застосування. Проте суди першої та апеляційної інстанцій, установивши протиправність рішень митних органів, не мають права стягати з бюджету надмірно сплачену суму ПДВ, фактично використовуючи при цьому інший метод визначення митної вартості.
Лист Міндоходів від 28.02.14 р. № 5087/7/99-99-10-03-01-17 (детальний коментар див. у «БАЛАНС» № 21-22 від 17.03.14 р.).

Які ж висновки можна зробити з Листа № 5087 та аналізу наведених у ньому постанов ВСУ? Перш за все імпортерові необхідно заздалегідь підготувати документи, що підтверджують заявлену їм митну вартість, щоб оформити товар за першим методом. Крім того, треба бути готовим подати додаткові документи за запитом митниці, пройти процедуру консультацій. Докладніше про перелік підтвердних документів див. у «БАЛАНС», 2013, № 71, с. 22. Вимоги до змісту деяких документів, зокрема прайс-листів, інвойсів, наведені в ЗІР (категорії 202.02, 202.07). Так, в інвойсах можна зазначити умови постачання, умови оплати, місце завантаження, розмір і підстави надання знижок.
Узгодження митної вартості у такий спосіб усе ж таки краще, ніж тривале і не завжди перспективне заперечування рішення митного органу в суді.

Новини за темою:
Митниця змінює метод визначення митної вартості – а де обґрунтування? 


Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!