Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Структура власності банків буде на сайті НБУ

September 9, 2013

Внесено зміни до:
- Положення про порядок реєстрації та ліцензування банків, відкриття відокремлених підрозділів;
- Положення про порядок подання відомостей про структуру власності.
Зокрема, документи, необхідні для реєстрації та ліцензування, подаються до територіального управління НБУ за місцезнаходженням банку/філії іноземного банку, крім документів, які подаються безпосередньо до НБУ, щодо повідомлення про початок нового виду діяльності або надання нового виду фінансових послуг (крім банківських); змін (нових редакцій) до внутрішніх положень банку; структурних і кадрових змін у складі керівників структурних підрозділів банку тощо.
Уточнено вимоги до документів, що дають змогу зробити висновок про фінансовий стан засновника - юридичної особи, а також про майновий стан засновника - фізичної особи та наявність у засновника достатньої кількості власних коштів для здійснення заявленого внеску до статутного капіталу.
Визначено, які документи має подавати міжнародна фінансова установа, яка є засновником юридичної особи, що має намір здійснювати банківську діяльність, або яка має намір набути істотну участь у банку, якщо з нею Урядом України укладено договір про співробітництво та відповідно до законів України для неї встановлено привілеї та імунітети.
Грошові внески для формування або збільшення статутного капіталу банку резиденти України здійснюють у гривнях, а нерезиденти - в іноземній вільно конвертованій валюті або в гривнях. При цьому, перерахунок коштів у національну валюту України здійснюється за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим НБУ на дату надходження іноземної валюти до банку в оплату його акцій або паїв (раніше – на дату прийняття відповідного рішення про створення банку чи збільшення його статутного капіталу).
Банк має право застосовувати будь-яку назву своєї філії, що створюється за кордоном, у т. ч. використовувати в назві філії слова «відділення», «дирекція», «регіональне управління» тощо.
Крім того, визначено порядок подання та розміщення на сторінках Офіційного інтернет-представництва НБУ інформації про власників істотної участі в банку, зокрема їх переліку та схематичного зображення структури власності банку.

Постанова НБУ від 25.07.13 р. № 296 набула чинності з 06.09.13 р. («Офіційний вісник України» від 06.09.13 р. № 66).

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!