Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Страхування перевезення: чи є об’єкт обкладання ПДВ?

October 24, 2014

Компанія-перевізник, крім рахунка на послуги із перевезення, виставляє замовнику рахунок на компенсацію вартості послуг зі страхування, наданих страховою компанією (страхування ризиків, пов’язаних із транспортуванням вантажу). Страхова компанія не нараховує ПДВ на вартість своїх послуг.

Чи буде в такому разі об’єктом обкладення ПДВ послуга зі страхування для перевізника (тобто чи повинен перевізник виставляти замовнику рахунок на страхові послуги з урахуванням ПДВ)?

Відповідно до пп. 196.1.3 ПК не є об’єктом обкладення ПДВ операції з надання послуг зі страхування, співстрахування або перестрахування особами, які мають ліцензію на здійснення страхової діяльності відповідно до закону, а також пов`язаних із такою діяльністю послуг страхових (перестрахових) брокерів та страхових агентів.

Предметом безпосередньої діяльності страховика може бути лише страхування, перестрахування та фінансова діяльність, пов`язана з формуванням, розміщенням страхових резервів та їх управлінням.

Таким чином, вищенаведена норма ПК може бути поширена лише на операції із продажу послуг зі страхування, співстрахування та перестрахування, що здійснюються особами, які мають ліцензію на здійснення страхової діяльності відповідно до закону, а не всіма учасниками ринку споживання страхових продуктів.

Послуга зі страхування придбавається перевізником без ПДВ, а на етапі реалізації споживачу послуги з перевезення вантажу вартість послуги зі страхування включається до загальної вартості послуги з перевезення, яка й обкладатиметься ПДВ на загальних підставах за ставкою 20 %.

Виходячи з викладеного, при наданні послуг із перевезення вантажу обкладенню ПДВ підлягає загальна вартість такого перевезення (що включає як складову частину компенсацію вартості послуг зі страхування), оскільки договір страхування страхова компанія уклала з перевізником, а не із замовником послуг із перевезення.

Відповідь на це та інші запитання див. у журналі „БАЛАНС-АГРО” від 20.10.14 р. № 39.

 

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!