Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Середня зарплата для розрахунку страхових виплат: як розраховувати до і після 04.07.15 р.

September 8, 2015

У звязку із внесенням змін до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням (далі - Порядок), які набули чинності з 4 липня 2015 року, для страхових випадків, які настали до 04.07.15 р., обчислення середньої заробітної плати для розрахунку допомоги за соціальним страхуванням необхідно здійснювати без урахування вищезазначених змін до Порядку.
Відповідно до пункту 20 Порядку в редакції, що діяла до набрання чинності новою редакцією Порядку, сума допомоги по тимчасовій непрацездатності розраховується шляхом множення суми денної виплати, розмір якої встановлюється у відсотках середньоденної зарплати залежно від страхового стажу, якщо його наявність передбачено законодавством, на кількість днів, які підлягають оплаті за графіком роботи підприємства, установи, організації.
Середньоденна зарплата для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності обчислюється виходячи з нарахованої за розрахунковий період зарплати, з якої сплачувалися страхові внески, та кількості відпрацьованих робочих днів у розрахунковому періоді.
За працівниками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, зберігаються місце роботи, посада і компенсується із бюджету середній заробіток в установі, організації, в яких вони працювали на час призову, незалежно від підпорядкування та форми власності.
Виплати за період, коли особа не працювала та за нею зберігався середній заробіток, не включаються до розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності.
Враховуючи викладене, у разі відсутності у розрахунковому періоді у демобілізованої застрахованої особи зарплати для обчислення середньої зарплати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності, може бути застосовано пункт 10 Порядку в редакції, що діяла до набрання чинності новою редакцією цього Порядку.
Для страхових випадків, які настали після набрання чинності новою редакцією Порядку, слід застосовувати пункт 28 цього Порядку, згідно з яким середня зарплата для розрахунку страхових виплат визначається виходячи з тарифної ставки (посадового окладу) або її частини, встановленої працівникові на день настання страхового випадку.

Лист Мінсоцполітики від 17.08.15 р. 469/18/99-15.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!