Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Середня зарплата для розрахунку лікарняних і декретних визначається по-новому

July 17, 2015

З 4 липня 2015 року згідно з новою редакцією постанови КМУ від 26.09.01 р. № 1266 «Про обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням» кардинально змінився підхід до розрахунку виплат із соціального страхування. Розглянемо суть основних нововведень.

Розрахунок середньої зарплати і страхових виплат

1. При визначенні середньої зарплати (доходу, грошового забезпечення) для призначення страхових виплат можна використовувати дані Державного реєстру застрахованих осіб (далі – Держреєстр).

2. Середня зарплата обчислюється:

  • для виплати допомоги по вагітності та пологах, допомоги з тимчасової непрацездатності, оплати перших п’яти днів хвороби за рахунок коштів роботодавця – роботодавцем на підставі даних зі звітності з ЄСВ (форма № Д4);
  • для здійснення страхових виплат з безробіття та у зв’язку з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням – органами фондів соцстраху на підставі даних з Держреєстру.

3. Якщо застрахована особа не мала заробітку з поважних причин або страховий випадок настав у перший робочий день, тоді середня зарплата розраховується шляхом ділення тарифної ставки (посадового окладу) або її частини на середньомісячну кількість календарних днів (30,44).

4. Середньоденна зарплата визначається шляхом ділення нарахованого доходу за останні 12 календарних місяців на кількість календарних днів зайнятості працівника (див. приклад нижче). Раніше дохід, нарахований за розрахунковий період (6 календарних місяців), ділився на кількість відпрацьованих у цьому періоді робочих днів.

5. Для розрахунку страхових виплат у всіх випадках береться середньоденна зарплата (середньогодинна зарплата тепер не використовується). Для визначення середньомісячної зарплати середньоденну зарплату потрібно помножити на середньомісячну кількість календарних днів – 30,44.

6. Для всіх видів страхових виплат (крім оплати перших п’яти днів хвороби за рахунок коштів роботодавця) установлено загальний принцип розрахунку: шляхом множення суми денної виплати на кількість календарних днів, що підлягають оплаті, з урахуванням страхового стажу для допомоги з тимчасової непрацездатності.

7. Сума оплати перших п’яти днів хвороби за рахунок коштів роботодавця визначається шляхом множення суми денної виплати, розмір якої встановлюється у відсотках середньоденної зарплати залежно від страхового стажу, на кількість календарних днів, що підлягають оплаті.

8. Якщо страховий стаж застрахованої особи за останні 12 місяців до настання страхового випадку за даними Держреєстру становив менше шести місяців, то середня зарплата обчислюється таким чином:

  • для оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності (крім нещасних випадків) за рахунок роботодавця – виходячи з нарахованої зарплати, з якої сплачуються страхові внески, але з розрахунку на місяць не більше за мінімальну заробітну плату (далі – МЗП), установлену в місяці настання страхового випадку;
  • для допомоги по вагітності та пологах – виходячи з нарахованої зарплати, з якої сплачувалися страхові внески, але з розрахунку на місяць не менше 1 МЗП і не більше 2 розмірів МЗП, установленої в місяці настання страхового випадку.

Зверніть увагу: оновлений порядок розрахунку середньої зарплати застосовується тільки для страхових випадків, що настали після 04.07.15 р. Тобто якщо працівник захворів (перший день хвороби) починаючи з 4 липня, то при нарахуванні лікарняних бухгалтер користуватиметься оновленим Порядком № 1266, а якщо до цієї дати, то старим порядком розрахунку.

Приклад

Працівник, який трудиться на підприємстві понад вісім років, хворів з 6 по 17 липня (12 календарних днів, далі – к. д.). У розрахунковому періоді (12 календарних місяців) без урахування часу хвороби і відпустки без збереження заробітної плати фактично було відпрацьовано 340 к. д. [365 к. д. – 14 к. д. (відпустка за свій рахунок) – 11 к. д. (тимчасова непрацездатність)]. Загальний дохід за розрахунковий період становить 22 270 грн.

Розрахуємо лікарняні, що належать працівникові.

1. Визначимо середньоденну зарплату:

22 270 грн. : 340 к. д. = 65,50 грн.

2. Обчислимо суму лікарняних:

а) за перші п’ять днів хвороби:

65,50 грн. х 5 к. д. = 327,50 грн.;

б) починаючи з шостого дня (за рахунок коштів ФСС з ТВП):

65,50 грн. х 7 к. д. = 458,50 грн.

Усього нараховано лікарняних 786 грн. (327,50 грн. + 458,50 грн.).

Більш докладний коментар див. у журналі „БАЛАНС” від 20.07.15 р. № 58-59.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!