Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Середній заробіток мобілізованих працівників оподатковується на загальних підставах: позиція ДФС

October 26, 2015

ДФС зробила висновки, що середній заробіток, нарахований (виплачений) працівникам, призваним на строкову військову службу, є об'єктом обкладення ПДФО і військовим збором, а також базою нарахування та утримання єдиного внеску.

Крім того, від оподаткування звільнено тільки компесаційні виплати з бюджету відповідно до постанови КМУ від 04.03.15 р № 105. Такі суми не включаються до оподатковуваного доходу мобілізованих працівників, тому й не обкладаються податком на доходи, військовим збором і єдиним внеском.

Лист ДФС від 07.09.15 р № 19141/6/99-99-17-03-03-15.

Той факт, що з’явився ще один із багатьох виданих останнім часом листів ДФС, де розгортається дискусія з приводу неоподаткування чи оподаткування середньої зарплати мобілізованих працівників, наводить на думку, що цей поважний орган намагається замінити такими листами однозначні норми законодавства, які фактично діють у цій сфері.

Якщо припустити, що на рівні фіскальної служби такий варіант уважається більш доцільним за існуючий, на нашу думку, недостатньо про це зазначати в листах – слід направити свої пропозиції до законодавчого органу. І якщо трапиться так, що законодавці внесуть зміни до відповідних нормативних документів, уся країна зможе приєднатися до позиції ДФС. А поки що слід зважати на норми діючих законодавчих актів, що перелічені в Листі № 19141, які передбачають звільнення від обкладення ЄСВ, ПДФО та військовим збором виплат середнього заробітку зазначеної категорії працівників, за розміром якого визначається компенсація їх роботодавцям з бюджету, а також звільнення від обов’язку нараховувати ЄСВ на такі виплати.

Повний коментар див. у «Баланс-бюджет» № 43, який вийшов з друку 26.10.15 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!