Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Списання ОС та ТМЦ, що були знищені на території проведення АТО: роз’яснює ДФС

January 27, 2016

ДФС розглянула питання щодо відображення в податковому обліку списання основних засобів та ТМЦ, що були знищені на території проведення АТО.

Щодо відображення в податковому обліку з ПДВ списання основних засобів, що були знищені на території проведення АТО

Після встановлення факту ліквідації основних виробничих або невиробничих засобів суб'єкт господарювання має право на застосування положень та п. 189.9 ПК.

При цьому якщо ліквідація основних виробничих або невиробничих засобів відбулась у зв'язку з викраденням, знищенням або зруйнуванням внаслідок дії обставин непереборної сили, що підтверджено відповідно до законодавства, для суб'єкта господарювання така ліквідація не розглядається як постачання таких основних виробничих або невиробничих засобів за звичайними цінами відповідно до абз. 2 п. 189.9 ПК.

Щодо відображення в податковому обліку списання ТМЦ, що були знищені на території проведення АТО

При списанні запасів та готової продукції (для товарів, необоротних активів, придбаних до 1 липня 2015 року, - у разі, якщо під час такого придбання суми податку були включені до складу податкового кредиту) в зв'язку з тим, що вони не можуть бути використані в межах господарської діяльності платника ПДВ, платник податку не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду, в якому відбувається їх списання, повинен здійснити нарахування податкових зобов'язань з ПДВ за основною ставкою, скласти зведену податкову накладну та зареєструвати її в ЄРПН в терміни, встановлені ПК для такої реєстрації.

База оподаткування при списанні таких ТМЦ визначається виходячи з вартості їх придбання.

Щодо визнання витратами залишкової вартості основних засобів та ТМЦ, які неможливо вивезти із зони АТО

Після встановлення факту ліквідації основних засобів, ТМЦ та за наявності сертифіката ТПП України, що підтверджує настання обставин непереборної сили (форс-мажору), що мали місце на території проведення АТО, суб'єкт господарювання має право відобразити таку ліквідацію у фінансовій та/або податковій звітності.

Лист ДФС від 06.01.16 р. № 157/6/99-99-19-02-02-15.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!