Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Зміна права власності на нерухомість у юрособи: роз’яснює ДФС

October 17, 2017

Форма податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, передбачає заповнення в табличній частині декларації колонки 7 «Річна сума податку на нерухоме майно, яка підлягає сплаті за даними платника». У цій колонці зазначають річну суму податку (в гривнях з копійками (з округленням до двох десяткових знаків)), яку обчислюють виходячи із загальної площі об’єкта нерухомості на підставі документів, що підтверджують право власності на такий об’єкт.
Відповідно до пп. «ґ» пп. 266.7.1 Податкового кодексу (далі – ПК) за наявності у власності платника податку об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, в тому числі його частки, що перебуває, зокрема, у власності юридичної особи – платника податку, загальна площа якого перевищує 300 м2 (для квартири) та/або 500 м2 (для будинку), сума податку збільшується на 25 000 грн. на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку).
При переході права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника – починаючи з місяця, в якому він набув право власності (пп. 266.8.1 ПК).
Враховуючи зазначене вище, у разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року юридичні особи обчислюють в декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, річну суму податку, збільшену на 25 000 грн. на рік, для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника – починаючи з місяця, в якому він набув право власності за формулою:

(Колонка 3 «Загальна площа об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості» х
х Колонка 4 «Ставка податку» –
– Колонка 6 «Сума пільги зі сплати податку»
(заповнюється відповідно до рішення органів місцевого самоврядування, прийнятого згідно з пп. 266.4.2 ПК)):
12 х КМоб + (25 000 грн. : 12 х КМоб),

де КМоб – кількість місяців володіння об’єктом житлової нерухомості.

ДФС у Тернопільській області.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!