Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Свердловина у власності – тільки в неплатника єдиного податку

December 12, 2017

Юрособа, яка є власником свердловини та має спецдозвіл на користування надрами (видобуток підземної води), не може бути платником єдиного податку, у тому числі і в разі надання свердловини в оренду іншим особам.
Відповідно до пп. 291.5.1 Податкового кодексу (далі – ПК) не можуть бути платниками єдиного податку юридичні особи, які здійснюють, зокрема, видобуток, реалізацію корисних копалин, крім реалізації корисних копалин місцевого значення.
Корисні копалини – природні мінеральні утворення органічного і неорганічного походження в надрах, у тому числі будь-які підземні води, а також техногенні мінеральні утворення в місцях видалення відходів виробництва та втрат продуктів переробки мінеральної сировини, які можуть бути використані у сфері матеріального виробництва і споживання безпосередньо або після первинної переробки (пп. 14.1.91 ПК).
Добування корисних копалин – сукупність технологічних операцій із вилучення, у тому числі з покладів дна водойм, та переміщення, у тому числі тимчасове зберігання, на поверхню частини надр (гірничих порід, рудної сировини тощо), що вміщує корисні копалини (пп. 14.1.51 ПК).
Постановою КМУ від 12.12.94 р. № 827 затверджено Перелік корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення, відповідно до якого підземні води відносяться до корисних копалин загальнодержавного значення. Згідно з п. 12 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою КМУ від 30.05.11 р. № 615 (далі – Порядок № 615), дозвіл надається надрокористувачу, у якому зазначаються, зокрема, мета користування надрами та відомості про власника дозволу (найменування, місцезнаходження, код згідно з ЄДРПОУ юрособи, прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання, реєстраційний номер облікової картки платника податків фізособи-підприємця). Відповідно до ч. 6 ст. 16 Кодексу про надра власник спецдозволу на користування надрами не може дарувати, продавати або в інший спосіб відчужувати права, надані йому спеціальним дозволом на користування надрами, іншій юридичній чи фізичній особі, у тому числі передавати їх до статутних капіталів створюваних за його участю суб’єктів господарювання, а також вноситись як вклад у спільну діяльність.

Джерело: https://uteka.ua/.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!