Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Облік арендних операцій за методологією НП(С)БОДС 126 "Оренда"

August 2, 2017

У цьому випуску «Школи бухгалтера – розпорядника бюджетних коштів» ви дізнаєтесь:

  • Організаційні засади орендних операцій
    На практиці саме відсутність достатніх правових знань з орендних операцій заважає бухгалтерам бюджетних установ правильно відобразити їх в бухобліку та скласти достовірну звітність. Це здебільшого призводить до втрат бюджету або до незаконних видатків, що ускладнює взаємини з контролюючими органами. Уникнути таких помилок допоможе дана консультація.
  • Поняття оперативної та фінансової оренди
    На сьогодні єдиної системи критеріїв класифікації орендних операцій у світовій бухгалтерській практиці немає. Орендні відносини можуть набувати різних видів, перш за все, залежно від строків та умов оренди.
    Основним нормативно-правовим документом, який регулює загальні методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про орендні операції та її розкриття у фінансовій звітності орендарів та орендодавців, є НП(С)БОДС 126 «Оренда». Також для відображення в обліку орендних операцій застосовуються: План рахунків № 1203, Порядок № 1219, Типова кореспонденція № 1219.
  • Фінансова оренда: бухоблік в орендаря
    На сьогодні Типовою кореспонденцією № 1219 не визначено бухгалтерські проведення для обліку активів, отриманих у фінансову оренду. За нормами НП(С)БОДС 126, яке визначає порядок обліку орендованих активів як активів або зобов’язань, логічно відображати операції з отримання активів, наприклад ОЗ, у фіноренду на рахунку 10 «Основні засоби», але це потрібно прописати в обліковій політиці.
  • Операційна оренда: бухоблік в орендаря
    Активи, отримані в операційну оренду суб’єктом держсектора (орендарем), відображаються в бухобліку за вартістю, зазначеною в договорі про оренду. Типовою кореспонденцією № 1219 не визначено порядок відображення в обліку орендаря нарахування витрат за користування об’єктом оренди. Як вірно відобразити див. у даній консультації.
  • Фінансова оренда: облік в орендодавця
    Орендні платежі, що підлягають отриманню за фінансовою орендою, відображаються як погашення дебіторської заборгованості та отримання доходу (п. 2 розд. IV НП(С)БОДС 126). Зокрема, дебіторську заборгованість з фіноренди слід відображати на субрахунку 2011 «Довгострокова дебіторська заборгованість за операціями з оренди». На ньому ведеться облік указаної заборгованості з відкриттям аналітичних рахунків для кожного об’єкта оренди (наприклад, 2011.1) та фінансових доходів у сумі орендних платежів за перший період, що виникла за операціями з оренди (наприклад, 2011.2).
  • Операційна оренда: облік в орендодавця
    Суб’єкт держсектора (орендодавець) відображає вартість і нарахування амортизації об’єкта операційної оренди відповідно до вимог НП(С)БОДС 121 «Основні засоби». За домовленістю сторін орендар може оплачувати на підставі виставлених орендодавцем рахунків (компенсувати орендодавцю) вартість комунальних послуг (електроенергії, водопостачання та водовідведення, газо- і теплопостачання). Така компенсація може здійснюватися: або у складі орендної плати, або окремим платежем.
  • Приклади проведень за операціями з оренди
  • Розкриття інформації про оренду у фінзвітності
    Ви дізнаєтесь, як вірно розкрити інформацію про фінансову оренду, про операційну оренду у формі № 1-дс «Баланс», у формі № 2-дс «Звіт про фінансові результати», а також у Примітках до фінансової звітності, як у орендаря так і орендодавця.
  • Відшкодування вартості комунальних послуг при оренді
    Як установлено п. 3 Методики № 786, до плати за оренду індивідуально визначеного майна не включаються витрати на утримання орендованого майна та плата за послуги, які відповідно до укладених угод зобов’язуються надавати орендарю державне підприємство, організація, господарське товариство, на балансі яких перебуває це майно. Тому договір про відшкодування вартості комунальних послуг є невід’ємним супутником договору оренди. Нагадаємо, які істотні умови має містити договір про таке відшкодування, як відшкодовується вартість комунальних послуг при оренді нерухомого державного майна, чи потрібно за орендними операціями складати акт приймання-передачі. Крім того, розкажемо, чи повинен орендодавець, який уклав з орендарем указаний договір, отримувати ліцензії на постачання тепла та електроенергії, водопостачання та водовідведення, надання інших комунальних послуг.
  • Методика розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу
    (постанова КМУ від 04.10.95 р. № 786).

ШКОЛА БУХГАЛТЕРА № 31-1, липень 2017 року

Оформіть передплату на видання «БАЛАНС-БЮДЖЕТ» на II півріччя 2017 року,
щоб отримувати корисні консультації, поради, відповіді на запитання
можна будь-яким зручним для вас способом:
· за номерами (056) 374-86-29, (044) 521-03-95 до редакції;
· написавши на електронну пошту product@balance.ua;
· на сайті www.balance.ua у розділі «Магазин»;
· сплативши рахунок. Просто пройдіть за посиланням, роздрукуйте та оплатіть рахунок.

Скачати рахунок

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!