Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Сьогодні останній строк здачі нового звіту до центру зайнятості!

January 31, 2014

Для підприємств, установ та організацій із чисельністю штатних працівників понад 20 осіб установлюється квота для працевлаштування громадян, які недостатньо конкурентні на ринку праці і тому мають додаткові гарантії у працевлаштуванні (далі – громадяни квотних категорій) (крім інвалідів, які не досягли пенсійного віку) – у розмірі 5 % середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній календарний рік (ч. 2 ст. 14 Закону № 5067).
Тож, зазначеним суб’єктам господарювання щороку до 1 лютого необхідно звітувати про зайнятість і працевлаштування громадян квотної категорії до центру зайнятості. Правда, відповідальності за несвоєчасне подання звіту не передбачено. Звіт подається за формою, затвердженою наказом Мінсоцполітики від 16.05.13 р. № 271.

Відповідальність за порушення законодавства про зайнятість населення встановлено ст. 53 Закону № 5067. Так, за невиконання квоти роботодавці можуть бути притягнуті до фінансової відповідальності, а саме: за кожну необґрунтовану відмову у працевлаштуванні пільгової категорії осіб у межах відповідної квоти – штраф у подвійному розмірі мінімальної заробітної плати, що діє на момент виявлення порушення.

Зважте на те, що штраф передбачено саме за необґрунтовану відмову в прийнятті на роботу громадян квотної категорії. Іншими словами, якщо, наприклад, на підприємстві повинні працювати три громадянина такої категорії, проте за фактом зайнято лише одне робоче місце, а два вакантні – це ще не привід для застосування фінансової санкції до підприємства. За наявності «цільових» вакансій роботодавець нестиме відповідальність за невиконання квоти тільки в тому випадку, якщо буде доведено, що він відмовив у прийнятті на роботу особі, направленій центром зайнятості.


Новини за темою:

Увага! Подаємо новий звіт в центр зайнятості

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!