Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Збір зернових культур: читайте у спецвипуску!

June 4, 2014

Безумовно, найбільш клопітким і відповідальним періодом для сільгосппідприємств, які займаються вирощуванням зернових культур, є їх збирання. Щоб допомогти бухгалтерам бездоганно справитися зі своїм завданням, наша редакція «БАЛАНС-АГРО» завчасно підготувала спецвипуск «Збирання зернових культур». Представляємо до вашої уваги дайджест публікацій цього номера.

Як грамотно оформити надходження та рух зерна

У консультації розповідається про три способи первинного обліку зібраного врожаю зерна: із застосуванням талонів, путівок та реєстрів прийняття зерна. Вибір способу залишається за підприємством. Разом з тим зазначимо, що застосування талонів значно спрощує облікову роботу, перш за все для комбайнерів і водіїв, гарантує простоту і надійність отримання даних про обсяги виконаних ними робіт і кількість зібраного врожаю. При використанні реєстрів і путівок слід виходити з можливості (або неможливості) закріплення за певним комбайном конкретного транспортного засобу. Крім того, у консультації розкриваються особливості документального оформлення руху зерна на току й на складі.

Оприбуткування зерна: обираємо метод оцінки

Автор статті порівнює два методи оцінки сільгосппродукції (зерна) при її первинному визнанні (за справедливою вартістю і виробничою собівартістю) і детально розглядає особливості кожного з них. Ознайомившись із матеріалом, ви зможете обрати найбільш оптимальний для себе метод оцінки.

Оприбуткування соломи: оформляємо та обліковуємо належним чином

У період жнив сільгосппідприємства заготовлюють велику кількість соломи, яку використовують головним чином як підстилку для худоби або як грубі корми. Існує два способи збирання соломи: скиртування та пресування (укладання соломи в пакунки або рулони). Із консультації ви дізнаєтеся, як визначити загальну масу зібраної соломи цими способами, як оформити та відобразити в обліку її оприбуткування.

Харчування працівників: нюанси оформлення й обліку

Ми продовжуємо вивчати тему забезпечення харчуванням працівників, зайнятих на сільгоспроботах (див. «БАЛАНС-АГРО», 2013, № 30, с. 23–26, № 36, с. 23–28). У консультації йтиметься про особливості оподаткування та бухгалтерського обліку операцій, пов`язаних з організацією такого харчування.

«Зернові» операції та спецрежим із ПДВ у запитаннях і відповідях

Тут ви знайдете бліцвідповіді на запитання, що стосуються відображення суб`єктами спецрежиму операцій зі збирання та реалізації зернових, які були опубліковані в «БАЛАНС-АГРО» протягом 2012–2013 років і на сьогодні залишаються актуальними. Зокрема:

– у якій декларації з ПДВ сільгосппідприємство відображає послуги із збирання врожаю, його перевезення та зберігання;

– за яких умов операція з реалізації соломи підпадає під дію спецрежиму;

–  чи вважаються зернові продукцією власного виробництва, якщо в процесі їх вирощування залучалися сторонні організації?

У вас є унікальна можливість ознайомитися з цією темою в повному обсязі.

Крім того, у цьому номері наведені відповіді на такі запитання:

1. чи будуть ПДВ-наслідки у випадку, якщо для виконання сільгоспробіт позичили комбайн;

2. яка ставка ПДВ при постачанні зерна «нестандартним» виробником? 

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!