Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Найактуальніші запитання до податківців щодо ПДВ

November 9, 2016

Фахівці сектору оподаткування юридичних осіб Старосамбірського відділення Самбірської ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області, проаналізувавши питання, з якими найчастіше звертаються платники податків, надають відповіді на найактуальніші з них.

Платник ПДВ не зареєстрував в Єдиному реєстрі податкових накладних податкову накладну. Як постачальнику та покупцю в податковій декларації з ПДВ відобразити операцію з постачання товарів, за якою складено податкову накладну та не зареєстровано ЄРПН?

Згідно з п.201.10 ст. 201 ПОДАТКОВИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку – продавець товарів/послуг зобов’язаний в момент виникнення податкових зобов’язань скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) та надіслати її покупцю. Відсутність факту реєстрації платником податку – продавцем товарів/послуг податкових накладних в ЄРПН не дає права покупцю на включення сум ПДВ до податкового кредиту та не звільняє продавця від обов’язку включення суми ПДВ, вказаної в податковій накладній, до суми податкових зобов’язань за відповідний звітний період. Отже, податкова накладна, яка не зареєстрована в ЄРПН, не може бути включена покупцем – платником ПДВ до складу податкового кредиту. Постачальник – платник ПДВ, в свою чергу, повинен відобразити операцію з постачання товарів/послуг, за якою складено податкову накладну, у податковій декларації з ПДВ за звітний (податковий) період, у якому за такою операцією виникло податкове зобов’язання з ПДВ.

Як повернути помилково чи зайво перераховані кошти на електронний рахунок в системі електронного адміністрування ПДВ?

Якщо на момент подачі декларації по ПДВ кошти на рахунку у системі електронного адміністрування ПДВ перевищують суму, що підлягає сплаті до бюджету за декларацією, платник має можливість подати заяву про повернення зайвої суми на розрахунковий рахунок платника. В такому випадку Казначейство на підставі поданого ДФС реєстру протягом 5 днів після граничного терміну сплати податкових зобов'язань здійснює відповідне перерахування.

Чи має право на формування податкового кредиту платник ПДВ, який перераховує іншій особі – платнику ПДВ кошти як відшкодування збитків за пошкоджене (знищене, втрачене) майно такої особи?

У разі, якщо платник ПДВ перераховує іншій особі – платнику ПДВ кошти як відшкодування збитків за пошкоджене (знищене, втрачене) майно такої особи, то оскільки таке перерахування коштів не пов’язане з придбанням товарів (послуг), з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності такого платника податку, право на віднесення сум податку до податкового кредиту не виникає.

Як виправити помилку, якщо помилково на одне постачання двічі оформлено податкову накладну?

У разі складення двох податкових накладних платник має право скласти розрахунок коригування до помилкової (другої) податкової накладної та зареєструвати його у ЄРПН у встановленому порядку.

Якщо «мінус» у витягу з ЄРПН, які подальші дії бухгалтера?

З 1 липня 2015 року для можливості реєстрації ПН/РК необхідно буде поповнити електронний рахунок грошовими коштами з поточного рахунку підприємства, або дочекатись збільшення реєстраційної суми за рахунок відображення у системі електронного адміністрування ПДВ зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних постачальників (збільшення вхідного ПДВ).

Чи необхідно платнику ПДВ – покупцю коригувати податковий кредит при поверненні продавцю товарів, з моменту придбання яких минуло більше 1095 днів?

Коригувати податковий кредит покупцю не потрібно, але при поверненні таким покупцем товарів, з дати придбання яких минуло більше 1095 днів, йому необхідно визнати їх постачання та нарахувати податкові зобов’язання. Таке постачання відображається у податковій декларації з ПДВ за звітний (податковий) період, в якому відбулось повернення товарів продавцю.

Як відправити податкову накладну не платнику ПДВ?

Податкові накладні, виписані отримувачу (покупцю) товарів/послуг, який не зареєстрований як платник податку, реєструються в Єдиному реєстрі податкових накладних та не видаються отримувачу (покупцю) товарів/послуг згідно з п.9 Порядку заповнення податкової накладної (наказ Міністерства фінансів України від 22.09.2014 року №957 із змінами).

Як враховується податковий кредит при оплаті готівковими коштами (чек до 240 грн.) при електронному адмініструванні ПДВ?

Суми ПДВ, що згідно п. 201.11 Податкового кодексу включаються до податкового кредиту без отримання податкової накладної на підставі чеків, які містять суми такого ПДВ, впливають на результат діяльності платника, задекларований у податковій декларації з ПДВ відповідного періоду, на підставі якої здійснюється розрахунок з бюджетом з електронного рахунку платника податку у системі електронного адміністрування ПДВ.

Податкова накладна виписана неплатнику ПДВ і зареєстрована в ЄРПН із запізненням. Чи необхідно сплачувати штраф за несвоєчасну реєстрацію податкової накладної?

Ні. Податковим кодексом передбачені штрафи за порушення термінів реєстрації в ЄРПН лише тих податкових, які підлягають наданню покупцям – платникам податку на додану вартість, та розрахунків коригування до таких податкових накладних (ст.120-прим ПКУ).

Чи можна включити до складу податкового кредиту звітного місяця ПДВ за податковою накладною, виписаною в останній день звітного періоду та зареєстровану в наступному місяці протягом 15 днів з дати виписки?

Якщо податкова накладна, виписана в останній день звітного місяця, була зареєстрована своєчасно, протягом 15 днів із дати виписки, вона включається до складу податкового кредиту звітного місяця.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Samye-aktualnye-voprosy-k-nalogovikam-otnositelno-NDS.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!