Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Самостійне нарахування пені на занижену суму податкових зобов`язань

July 19, 2016

Яким чином нараховується та сплачується пеня на занижену суму податкових зобов’язань, у разі самостійного подання СГ уточнюючої звітності або уточнень у складі звітної (нової звітної) декларації (розрахунку)?

Податківці у ЗІР, категорія 138.02 роз’яснили, що після закінчення встановлених ПОДАТКОВИМ КОДЕКСОМ УКРАЇНИ  (далі – ПКУ) строків погашення узгодженого грошового зобов’язання на суму податкового боргу нараховується пеня. 
При самостійному нарахуванні суми грошового зобов’язання платником податків нарахування пені розпочинається після спливу 90 днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання, визначеного ПКУ.
Пеня нараховується у день настання строку погашення податкового зобов’язання, нарахованого контролюючим органом або платником податків у разі виявлення його заниження на суму такого заниження та за весь період заниження (в тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження).
Пеня, визначена п.п. 129.1.2 п. 129.1 ст. 129 ПКУ, нараховується із розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки НБУ, діючої на день заниження.
Нарахування пені закінчується у день зарахування коштів на відповідний рахунок органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, та/або в інших випадках погашення податкового боргу та/або грошових зобов’язань.
Слід зазначити, що у разі внесення змін до податкової звітності внаслідок самостійного виявлення платником податку помилок відповідно до ст. 50 ПКУ пеня, передбачена цією статтею, не нараховується, якщо зміни до податкової звітності внесені протягом 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання, визначеного ПКУ.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Samostoyatelnoe-nachislenie-peni-na-zanizhennuyu-summu-nalogovyx-obyazatelstv

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!