Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

З нами завжди є рішення! Готові рішення з консультацій «БАЛАНСУ»-2014

August 1, 2014

Плата за користування надрами

Видобуток підземних вод. Підприємство, що видобуває підземну прісну воду з власної свердловини і має спеціальний дозвіл на використання надр, повинне здійснювати плату за користування надрами, крім випадків, визначених у пп. 263.2.3 Податкового кодексу (далі – ПК).
Ставки плати за користування надрами для видобутку підземних вод з 01.04.14 р. установлені у відсотках від вартості товарної продукції видобутої корисної копалини.
Починаючи зі звіту за ІІ квартал 2014 року при видобутку підземної води Розрахунок заповнюється на підставі додатка 2 до нього, тоді як раніше він заповнювався на підставі додатка 1.

(«БАЛАНС», 2014, № 59-60, с. 40)

ВЕД і валютні операції

1. Облік при експорті товарів:
строк розрахунків за експортом (90 календарних днів з дати митного оформлення товарів) не переноситься;
датою виникнення податкових зобов`язань при експорті є дата фактичного перетину товаром кордону України.

(«БАЛАНС», 2014, № 54, с. 17)

2. Курс при операціях в інвалюті. Рекомендуємо до внесення змін до П(С)БО 21 затвердити обліковою політикою і перераховувати в гривні суми операцій в інвалюті таким чином:
при первісному визнанні монетарних і немонетарних статей, при визначенні курсових різниць на дату здійснення господарських операцій – за курсом на ранок;
при перерахунку монетарних статей на дату балансу – за курсом на вечір.

(«БАЛАНС», 2014, № 54, с. 20)

3. Помилка при сплаті податку з доходів нерезидентів. Щоб під час виплати доходів нерезиденту ви могли уникнути помилок (у вигляді несплати або надмірно сплаченої суми податку), скористайтеся нашими порадами:
1. Знайдіть вид доходу, який плануєте виплатити нерезиденту, у ст. 160 ПК. Від виду доходу залежатиме ставка оподаткування або звільнення від оподаткування.
2. Уважно ознайомтеся з нормами міжнародного договору про уникнення подвійного оподаткування, укладеного між Україною та країною нерезидента. Цим договором для такого виду доходу може бути передбачена або менша ставка оподаткування, або сплата податку нерезидентом у своїй країні.
3. Пам`ятайте, що податок з доходу нерезидента (якщо податок утримується) слід перерахувати до бюджету України в день виплати доходу – в гривнях за курсом НБУ, установленим на 0 годин цієї доби.

(«БАЛАНС», 2014, № 55-56, с. 45)

Робота із заборгованостями

Переведення боргу. Переведення боргу може бути непоганим способом погашення кредиторської заборгованості. Щоб уникнути ризику визнання цієї операції фінансовою послугою, сторонам при укладенні такого договору треба зважити на два моменти:
переведення боргу має здійснюватися за номіналом, тобто первісний боржник повинен повністю компенсувати новому боржникові погашену суму боргу;
первісний боржник не повинен оплачувати послуги нового боржника з переведення боргу.

(«БАЛАНС», 2014, № 57-58, с. 52)

Дізнатись про інші консультації можна у «БАЛАНС» № 62, який вийшов з друку 01.08.14 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!