Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

З ЄСВ усе гаразд!

October 11, 2013

Погодьтеся, добре мати під рукою актуальні документи в останній редакції.Ви можете відкрити їх будь-якої хвилини, швидко знайти відповідь на потрібнезапитання, а отже – відчувати себе спокійно й упевнено в роботі.
Ми підготували спецвипуск, який служитиме для вас навігатором при пошукупотрібної інформації щодо єдиного соціального внеску (ЄСВ). Цей внесоксплачується практично всіма підприємствами і підприємцями і так чи інакшестосується кожного з нас. Тому так важливо, щоб бухгалтер знав правила йогонарахування і порядок сплати, закріплені в нормативних актах.
Експерти «БАЛАНСУ» зробили спецвипуск максимально зручним для роботи:документи та коментарі розміщено в логічній послідовності. Ось перелікопублікованих нормативних документів у найсвіжішій редакції:

Закон про збір та облік ЄСВ (№ 2464). Це головний документ, яким регулюютьсяпитання справляння та обліку внеску. За два з гаком роки дії зміни і доповненнядо нього вносилися близько 20 разів. У спецвипуску публікуємо цей Закону кодифікованому вигляді, включаючи ті зміни, які почнуть діяти з 18 жовтня2013 року. Текст Закону для публікації ми трохи скоротили: ретельно відібранотільки ті розділи, які необхідні бухгалтерові в роботі (це допоможе вам швидшевідшукати потрібну норму).

Порядок нарахування та сплати ЄСВ (№ 455), затверджений наказом Міндохо-дів. Завважимо, що за основу взято стару Інструкцію № 21-5, затверджену ПФУ,практично в незміненому вигляді.

Інструкція зі статистики заробітної плати (№ 5), на яку прямо посилаєтьсяПорядок № 455 (пп. 5 п. 4.3). Знадобиться вам для правильного визначення видувиплати, на який треба (або не треба) нараховувати ЄСВ.

Перелік видів виплат, на які не нараховується ЄСВ (№ 1170). Необхідністьзастосування його на практиці випливає з норми Закону № 2464 (п. 7 ст. 7).

Порядок формування і подання звітності з ЄСВ (№ 454). Наш докладнийкоментар дозволить вам швидко зорієнтуватися у змінах (яких, до речі, не такбагато) й успішно здавати звіт за новою формою.

Порядок зарахування в рахунок майбутніх платежів ЄСВ і поверненняпомилково/надмірно сплачених коштів (Порядок № 450). Цей документособливо актуальний зараз, у перехідний період.

• Правила адміністрування ЄСВ, установлені Порядком обліку платників ЄСВ(№ 458) та Положенням про рух коштів ЄСВ (№ 493/815).

Порядок прийняття банками на виконання розрахункових документівна виплату зарплати (№ 453). Подання до банку платіжок і даних із заробіт-ної плати – один із ключових моментів, адже від цього залежить своєчасністьі повнота сплати ЄСВ. Чітке дотримання встановленого порядку захистить вас відштрафних санкцій. У спецвипуску ви знайдете також правила заповнення пла-тіжки з ЄСВ та іншу корисну довідкову інформацію.

Також ми підготували огляд Порядку розгляду скарг (№ 452), з якого дізнаєтеся,як діяти в ситуації, якщо вам пред’явили вимогу про сплату недоїмки з ЄСВ.

І звичайно ж, розуміючи труднощі перехідного періоду в адмініструванні ЄСВ,підготували відповіді на запитання, які ставляться найчастіше платниками.

Сподіваємося, що тепер з ЄСВ у вас буде все гаразд!

З повагою,
Ольга ЦЕЛУЙКО,
головний редактор

из

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!