Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

З 9 квітня встановлюєтсья особливий режим контролю за діяльністю банків

April 9, 2014

Внесено зміни до Положення про надання Національним банком України кредитів банкам України для збереження їх ліквідності, затвердженого постановою Правління НБУ від 24.02.14 р. № 91.
Зокрема уточнено, що кредит для збереження ліквідності (далі - кредит) надається банку на строк до 360 днів, як одноразово, так і у формі невідновлювальної кредитної лінії.
Зазначено, що процентна ставка за кредитом встановлюється на рівні потрійної облікової ставки Нацбанку та протягом дії кредитного договору не підлягає коригуванню.
Банк зобов’язаний протягом 10 робочих днів (раніше - двох робочих днів) після отримання коштів від юридичних та фізичних осіб у погашення (повного або часткового) заборгованості за кредитами, майнові права за якими надані Нацбанку в забезпечення, перерахувати в погашення основної суми боргу.
Також Нацбанк на період користування банком кредитом має право запровадити процедуру особливого режиму контролю за діяльністю банку та призначити куратора.
Банк, щодо якого запроваджено таку процедуру контролю, здійснює операції після погодження з куратором, зокрема такі:
- клієнтські платежі та платежі банку, що перевищують суму, установлену Нацбанком;
- платежі з рахунків пов’язаних з банком та його власниками осіб (у тому числі грошовими потоками та спільними операціями), що перевищують суму, установлену Нацбанком;
- щодо зміни та реалізації заставленого майна за кредитами банку.
Банк для отримання кредиту має подати до Нацбанку, крім документів які були встановлені раніше, письмове запевнення банку, підписане головою спостережної (наглядової) ради, щодо збільшення  протягом строку користування кредитом розміру статутного капіталу банку на суму не менше ніж 20 % від суми кредиту.

Постанова НБУ від 03.04.14 р. № 194 набула чинності з 09.04.14 р. («Урядовий кур’єр» від 09.04.14 р. № 65).
[d1287] 

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!