Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

З 5 березня набувають чинності закони про посилення відповідальності військовослужбовців та мобілізованих

March 5, 2015

Опубліковані в «Голосі України» від 04.03.15 р. № 39 та набули чинності з 5 березня 2015 року три закони, які посилюють відповідальність військовослужбовців та мобілізованих.

Закон України від 12.02.15 р. № 194-VIII «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за окремі військові злочини» встановлює більш сувору кримінальну відповідальності військовослужбовців за вчинення окремих військових злочинів в умовах особливого періоду. Відповідно до Закону, посилюється кримінальна відповідальність за військові правопорушення, в першу чергу за ті, які стосуються непокори (умисного невиконання наказу), опору начальникові, погроз або насильства щодо начальника, самовільного залишення військової частини або місця служби, дезертирства, ухиляння від військової служби, майнових стосунків, порушення статутних правил служби, злочинної бездіяльності військової влади та незаконного використання символіки Червоного Хреста, Червоного Півмісяця, Червоного Кристала та зловживання нею.

Законом України від 12.02.15 р. № 186-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» внесено зміни до низки законів щодо цивільного захисту. Зокрема, Кримінальний кодекс доповнено статтею 336, яка встановлює кримінальну відповідальність за «ухиляння від проходження цивільного захисту в особливий період чи у разі проведення цільової мобілізації».

Закон України від 05.02.15 р. № 158-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності військовослужбовців, надання командирам додаткових прав та покладання обов’язків в особливий період» уточнює рамки відповідальності, які стосуються військових адміністративних порушень і не тягнуть за собою кримінальної відповідальності; вводить поняття «арешт з утриманням на гауптвахті» та визначає межі його застосування. Також ці зміни уточнюють адміністративну відповідальність військовослужбовців за правопорушення, які стосуються правил та статутів несення служби, матеріальної відповідальності тощо.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!