Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

З 2015 року змінено порядок оподаткування неприбуткових організацій

March 11, 2015

Законом від 28.12.14 р. № 71-VIII, починаючи з 1 січня 2015 року, змінено порядок оподаткування неприбуткових організацій.
Визначено, що неприбуткові підприємства, установи та організації - це підприємства, установи та організації, основною метою діяльності яких є не одержання прибутку, а провадження благодійної діяльності та меценатства і іншої діяльності, передбаченої законодавством.
Також встановлено, зокрема, що платниками податку на прибуток - резидентами є суб`єкти господарювання - юрособи, які провадять госпдіяльність як на території України, так і за її межами, крім:
1) бюджетних установ;
2) громадських об`єднань, політичних партій, релігійних, благодійних організацій, пенсійних фондів, метою яких не може бути одержання і розподіл прибутку серед засновників, членів органів управління, інших пов`язаних з ними осіб, а також серед працівників таких організацій.
Такі установи та організації не є платниками податку на прибуток лише після їх внесення до Реєстру неприбуткових організацій та установ (далі - Реєстр).
Громадським об`єднанням вважається добровільне об`єднання фізосіб та/або юросіб приватного права для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних та інших інтересів.
Громадське об`єднання за організаційно-правовою формою утворюється як громадська організація або громадська спілка. Громадське об`єднання, засновниками та членами (учасниками) якого є фізособи, є громадською організацією.
Профспілкою вважається добровільна неприбуткова громадська організація, що об`єднує громадян, пов`язаних спільними інтересами за родом їх професійної (трудової) діяльності (навчання).
Отже, профспілка за своїм правовим статусом належить до громадських об`єднань, які мають право скористатися статусом неприбуткової організації.
Профспілкові організації зі статусом юрособи, які станом на 31.12.14 р. внесені до Реєстру та відповідають умовам, визначеним пп. 133.1.1 ПК (метою яких не може бути одержання і розподіл прибутку серед засновників, членів органів управління, інших пов`язаних з ними осіб, а також серед працівників таких організацій), продовжують використовувати статус неприбутковості та не є платниками податку на прибуток.

Роз’яснення ДФС від 06.03.15 р.

Новини за темою:
З 2015 року обмежено перелік неприбуткових організацій

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!