Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

З 1 квітня стартує нерестова заборона на вилов риби

March 29, 2016

З 1 квітня в Україні стартує нерестова заборона на вилов риби. Це особливий в період у житті риб, адже починається їх розмноження і від того, наскільки успішно мине цей період, наскільки мало люди тривожитимуть природу — залежить відтворення біорізноманіття і сталість популяції риб у наших водоймах.
Тривалість нерестової заборони в середньому складає 10–12 тижнів і різниться залежно від регіону. На проходження нересту впливають багато чинників, головним з яких є температура води, оскільки різні види риб нерестяться при різній температурі. У більшості видів нерест проходить з весни до початку літа: в квітні нереститься щука, з середини до кінця травня — окунь, судак, лящ, короп, карась.
Терміни нерестової заборони на 2016 рік вже визначили 19 областей України. Йдеться про: Київську, Вінницьку, Волинську, Житомирську, Донецьку, Дніпропетровську, Кіровоградську, Луганську, Львівську, Полтавську, Сумську, Рівненську, Тернопільську, Харківську, Херсонську, Хмельницьку, Чернігівську, Чернівецьку, Черкаську області та місто Київ.
З наказами територіальних управлінь рибоохорони можна ознайомитись за посиланням http://main.golovrubvod.kiev.ua/2011–08–04–12–16–54/66--2015.html. Там міститься інформація про дату початку та закінчення нерестової заборони, заборонені та дозволені місця для вилову, заборонену під час нересту діяльність. Інформація щодо решти областей з’явиться на сайті Держрибагентства до 2 квітня.
Відповідно до Правил любительського і спортивного рибальства, Правил промислового рибальства у рибогосподарських водних об’єктах України встановлено заборону промислового та любительського рибальства, заборону на організацію змагань з рибальства, на добування водних живих ресурсів на час ходу риби на нерест, на проведення підводного полювання, на пересування плавучих засобів (човнів), на проведення днопоглиблювальних, вибухових та інших видів робіт, на добування будівельних матеріалів (видобування піщано-гравійної суміші, розчистку русел річок, днопоглиблення, берегоукріплення тощо). Дозволено виключно любительське рибальство за межами нерестовищ однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком і спінінгом з берега у межах населеного пункту у дозволених місцях.
Для забезпечення посиленого контролю за порядком на водоймах в період нересту та в перехідний для галузі час при органах рибоохорони було створено оперативні штаби, до яких увійшли представники громадськості. Громадськість разом з інспекторами має можливість виходити в рибоохороні рейди, долучатись до встановлення штучних нерестових гнізд тощо.
Принагідно нагадуємо, що за здійснення браконьєрського вилову риби сітними, колючими знаряддями лову, електрострумом, вибухівкою тощо забороненими знаряддями передбачена адміністративна (розмір штрафу становить для громадян 340 — 680 гривень, для посадових осіб 510 — 850 гривень) та кримінальна відповідальність (розмір штрафу 3400 — 6800 гривень, або позбавлення волі строком до 3 років), з конфіскацією знарядь і засобів лову, та незаконно добутих водних біоресурсів. Крім того, за кожну незаконно виловлену рибину незалежно від її розміру нараховується розмір завданої шкоди (для прикладу: сом — 425 гривень, щука — 340 гривень, судак — 510 гривень, лящ — 170 гривень тощо). Якщо ви помітили незаконний вилов риби, необхідно повідомити про це на «гарячу лінію» за номером: +38 (044) 486 — 44 — 59 — у будні дні;. в неробочі години, вихідні та святкові дні звертайтеся за номером: +38 (044) 486 — 44 — 24.

Джерело: http://uteka.ua/ua/publication/S-1-aprelya-startuet-nerestovyj-zapret-na-lov-ryby.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!