Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Роздрібний акцизний податок: облік у підприємця

April 10, 2015

1) Підприємці на загальній системі оподаткування
Об’єктом обкладення ПДФО є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручкою від реалізації в грошовій та негрошовій формі) та документально підтвердженими та пов’язаними з господарською діяльністю витратами.

Виникає два запитання:

- Чи слід включати до загального оподатковуваного доходу суми акцизного податку (далі – АП), отримані в складі виручки від реалізації?
- Чи можна відображати в складі витрат нараховані або сплачені суми АП?
Ми вважаємо, що суми АП не треба відображати ні в складі доходу, ні в складі витрат підприємця.
Обґрунтуємо це твердження.
Акцизний податок – це непрямий податок, що включається до ціни товару. Підприємці, як і юридичні особи, виступають лише посередниками між кінцевими споживачами (реальними платниками непрямих податків) та бюджетом. Згадаємо відповідну норму ПК для підприємців – платників ПДВ (теж непрямого податку). Згідно з п. 177.3 ПК підприємці, зареєстровані платниками ПДВ, не включають до складу доходів та витрат суми ПДВ, отримані в складі виручки від реалізації чи сплачені своїм постачальникам.
Ми більш ніж переконані, що аналогічно слід діяти і у випадку з акцизом. Адже всі особи, що здійснювали реалізацію підакцизних товарів у певному періоді (або не здійснювали, але мають чинні ліцензії), реєструються фіскальними органами не пізніше граничного терміну подання декларації з АП. Тобто виручку від реалізації підакцизних товарів слід зменшити на суму АП, отриманого від покупців. Відповідно й записи в графі 2 Книги обліку доходів і витрат слід робити без урахування сум АП. Зрозуміло, що в складі витрат нараховані або сплачені в бюджет суми АП також не відображаємо. Тим паче, що, як уважає ДФС, до складу витрат фізособи-підприємця на загальній системі оподаткування не включаються будь-які податки та збори, окрім ЄСВ.
Також суму виручки від реалізації підакцизних товарів зменшуємо на суму АП і під час заповнення «підприємницької» декларації. Лише в такий спосіб чистий оподатковуваний дохід буде відображено коректно і не буде подвійного оподаткування. Тобто суми акцизу не підпадуть під обкладення сум ПДФО за ставкою 15 % (20 %).

2) Підприємці – платники ЄП

У підприємців-єдинників із включенням податку до складу доходів така сама проблема. І вирішення ми пропонуємо таке ж саме – зменшувати показник «Виручка від реалізації» на суму АП – і в Книзі обліку, і в «підприємницькій» декларації. Адже завищення цього показника може призвести до того, що підприємець не зможе залишатися платником ЄП – через перевищення граничної суми доходу для визначеної групи ЄП.
Додамо, що фізособи-підприємці, які здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів у ємкостях до 20 л та роздрібного продажу пива та столових вин), не можуть бути платниками ЄП. Такі фізособи можут бути підприємцями тільки на загальній системі оподаткування.

Більш докладну консультацію див. у журналі „БАЛАНС” від 14.04.15 р. № 29-30.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!