Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Ризик зупинення фіноперацій з використанням платіжних карток

June 14, 2013

НБУ роз`яснив питання щодо зупинення банками, як суб`єктами первинного фін моніторингу, фінансових операцій, здійснених з використанням платіжних карток. 
Порядок призупинення здійснення операцій з використанням спеціального платіжного засобу встановлюється правилами платіжної системи і обумовлюється в договорі платіжної організації з емітентом. При цьому, емітент має право прийняти рішення про призупинення таких операцій, а також про вилучення спеціального платіжного засобу за наявності обставин, що можуть свідчити про незаконне використання такого засобу або його реквізитів, збільшеного ризику неспроможності платника виконати свої зобов`язання тощо. 
Для належного виконання банками-емітентами обов`язків суб`єкта первинного фінмоніторингу НБУ рекомендує банку-емітенту передбачити у договорі з користувачем спеціального платіжного засобу право зупинення його фіноперацій з метою виконання вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму. 
Крім того, банк-емітент має визначити у внутрішньобанківських правилах

  • порядок подання банком-емітентом інформації щодо спеціальних платіжних засобів (платіжних карток), за якими на виконання вимог законодавства у сфері запобігання легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму, здійснюється зупинення фінансових операцій до процесингової установи для внесення їх до стоп-списку; 
  • перелік можливих ситуацій, що можуть виникати в разі такого зупинення фіноперацій з використанням спеціальних платіжних засобів; 
  • процедури зупинення таких фіноперацій, порядок їх виконання тощо.

Лист НБУ від 12.06.13 р. № 48-104/1396/6993.



Новини за темою: 
Переказ грошей – під наглядом фінмоніторингу

Нацбанк обмежив суму готівкових розрахунків!

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!