Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Реалізація майнових прав на нерухоме майно: що з ПДВ?

August 23, 2016

Згідно з п. 185.1 ст. 185 ПОДАТКОВИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ  від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування є операції платників податку, зокрема, з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ, у тому числі операції з передачі права власності на об’єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачі об’єкта фінансового лізингу в користування лізингоотримувачу/орендарю.
Відповідно до ст. 3 Закону України від 12.липня 2001 року № 2658 – III із змінами Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні майнові права - будь-які права, пов’язані з майном, відмінні від права власності, у тому числі права, які є складовими частинами права власності (права володіння, розпорядження, користування), а також інші специфічні права (права на провадження діяльності, використання природних ресурсів тощо) та права вимоги. 
Майнові права на об’єкт інвестування є правом на одержання у власність об’єкта інвестування в майбутньому (після прийняття об’єкта інвестування в експлуатацію). Тобто за договором купівлі-продажу майнових прав інвестор купує право набути у власність об’єкт інвестування після здачі його в експлуатацію. Після прийняття об’єкта інвестування в експлуатацію продавець зобов’язується передати платнику податків - покупцю готовий об’єкт інвестування за відповідним актом приймання-передачі. Майнові права платника податків - покупця після прийняття об’єкта інвестування в експлуатацію реалізуються шляхом набуття права власності на об’єкт інвестування, оформлення та реєстрації платником податків - покупцем відповідних правовстановлюючих документів на цей об’єкт.
Отже, операція з реалізації майнових прав на нерухоме майно для продавця для цілей оподаткування ПДВ є операцією з постачання об’єкта нерухомості, яка оподатковується ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20%.
Таку відповідь розмістили податківці у ЗІР, категорія 101.06.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!