Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Різниці, які виникають при здійсненні фінансових операцій

March 9, 2017

Унесеними змінами до Податкового кодексу (далі – ПК) конкретизовано показники для розрахунку різниць, які збільшують (зменшують) фінрезультат до оподаткування, при нарахуванні процентів за борговими зобов’язаннями, що виникли за операціями з пов’язаними особами – нерезидентами.
Уточнено, що фінрезультат до оподаткування зменшується на суму дивідендів, отриманих від інших платників цього податку (крім ІСІ та платників, прибуток яких звільняється від оподаткування, у розмірі прибутку, звільненого від оподаткування) та платників єдиного податку.
Також уточнено термінологію умов, за яких відбувається збільшення фінрезультату до оподаткування при здійсненні контрольованих операцій, а саме слова «звичайних цін» замінено на слова «ціни, визначені за принципом «витягнутої руки», та встановлено, що такі норми застосовуються за результатами податкового (звітного) року.
Конкретизовано умови та показники для розрахунку різниць, які збільшують фінансовий результат до оподаткування, щодо вартості товарів, робіт та послуг, придбаних у:
– неприбуткових організацій – зменшено обмеження щодо загального обсягу такого придбання з 50 до 25 розмірів мінімальної зарплати, а також уточнено, щодо яких неприбуткових організацій застосовуються коригування (унесених до Реєстру на дату такого придбання), а щодо яких є винятки (крім бюджетних установ і неприбуткової організації, яка є об’єднанням страховиків, якщо участь страховика в такому об’єднанні є умовою проведення діяльності такого страховика);
– нерезидентів (у тому числі пов’язаних осіб – нерезидентів), зареєстрованих у державах (на територіях), зазначених у пп. 39.2.1.2 ПК. При цьому визначено порядок розрахунку коригування в разі перевищення цін придбання над ціною, визначеною за принципом «витягнутої руки».
Виключено дублюючі норми пп. 140.5.5 ПК та конкретизовано умови застосування різниць, які збільшують фінрезультат до оподаткування, щодо витрат із нарахування роялті на користь нерезидентів.
Уточнено редакцію різниці, передбаченої для збільшення фінрезультату до оподаткування, щодо безоплатно перерахованих неприбутковим організаціям сум коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, зокрема уточнено, щодо яких неприбуткових організацій застосовуються коригування (унесених до Реєстру неприбуткових на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг), а щодо яких є винятки (крім неприбуткової організації, яка є об’єднанням страховиків, якщо участь страховика в такому об’єднанні є умовою проведення діяльності такого страховика відповідно до закону).
Пункт 140.5 ПК доповнено новими різницями, що збільшують фінрезультат до оподаткування, а саме:
– щодо сум перерахованої безповоротної фіндопомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) особам, які не є платниками податку (крім фізичних осіб), та платникам податку, які оподатковуються за ставкою 0 %;
– щодо сум витрат від визнаних штрафів, пені, неустойок, нарахованих відповідно до цивільного законодавства та цивільно-правових договорів на користь осіб, які не є платниками податку (крім фізосіб), та на користь платників податку, які оподатковуються за ставкою 0 %;
– щодо сум доходу, отриманого як оплата за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування.
Із п. 141.2 ПК виключено різниці за операціями з переоцінки інвестиційної нерухомості та біологічних активів, які оцінюються за справедливою вартістю, а також уточнено порядок розрахунку різниць стосовно врахування сум від’ємного загального результату переоцінки цінних паперів.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Raznicy-voznikayushhie-pri-osushhestvlenii-finansovyx-operacij.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!