Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Різниці в перехідних положеннях ПК

December 9, 2016

Нормами підрозд. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПК (далі – Перехідні положення) передбачено різниці, на які коригується фінрезультат для визначення об'єкта обкладення податком на прибуток. Такі різниці можуть виникнути в результаті зміни правил оподаткування деяких операцій після 1 січня 2015 року. Розглянемо, як застосовуються ці різниці.

Хто застосовує різниці, передбачені Перехідними положеннями
Коригування фінрезультату, передбачені Перехідними положеннями, обов'язкові для всіх платників податку на прибуток. Адже в підрозд. 4 розд. ХХ ПК немає посилання на те, що коригування, передбачені цим підрозділом, застосовуються тільки платниками, які застосовують коригування згідно з розд. ІІІ ПК.
Таким чином, якщо підприємство з доходом, який не перевищує 20 млн грн., прийняло рішення щодо незастосування коригувань фінрезультату на різниці і не має задекларованих збитків минулих років, це ще не означає, що його фінрезультат буде точно відповідати об'єкту обкладення податком на прибуток. Цим підприємствам також потрібно враховувати різниці, установлені Перехідними положеннями.

Урегулювання безнадійної та сумнівної заборгованості (п. 17 підрозд. 4 розд. ХХ ПК)
До 1 січня 2015 року
Згідно з пп. 159.1.1 ПК у редакції до 01.01.15 р. підприємство – продавець товарів (робіт, послуг) мало право зменшити дохід на вартість відвантажених товарів (виконаних робіт, наданих послуг), якщо їх покупець затримував оплату. Таке право в нього могло виникнути при настанні будь-якої з подій:
• при зверненні до суду з позовом про стягнення заборгованості з боржника, про порушення справи про банкрутство або стягнення заставленого майна;
• при вчиненні нотаріусом виконавчого напису про стягнення з покупця заборгованості або заставленого майна.
Одночасно продавець був зобов'язаний зменшити витрати відповідного звітного періоду на собівартість таких товарів (робіт, послуг).
Якщо заборгованість покупця була визнана судом або за виконавчим написом нотаріуса, то покупець був зобов'язаний зменшити витрати на суму заборгованості в періоді, на який припадає день набуття законної сили рішення суду про визнання (стягнення) заборгованості чи її частини або вчинення виконавчого напису нотаріусом (пп. 159.1.2 ПК у редакції до 01.01.15 р.).
Після 1 січня 2015 року
Якщо станом на 01.01.15 р. заходи щодо стягнення боргів із боржника були розпочаті, але борги не погашені або заборгованість не визнана безнадійною, то продавцю та покупцю для подальшого врегулювання заборгованості слід застосовувати п. 17 підрозд. 4 розд. ХХ. Цією нормою встановлено такий порядок дій:
1. Якщо суд не задовольняє позов продавця про стягнення заборгованості (або задовольняє частково), позов не приймається у провадження або вимоги продавця визнано недійсними, то продавець зобов'язаний (пп. 1.1 п. 17 підрозд. 4 розд. ХХ):
• збільшити фінрезультат до оподаткування в періоді відхилення позову на суму заборгованості, що раніше зменшила податковий дохід. Сума включається в рядок 4.1.12 додатка РІ до декларації;
• зменшити фінрезультат на собівартість товарів, робіт, послуг, сума якої раніше зменшила податкові витрати (ряд. 4.2.7 додатка РІ).
2. Якщо заборгованість покупця визнана судом або за виконавчим написом нотаріуса, то покупець зобов'язаний збільшити фінрезультат на її суму в періоді, на який припадає день набуття законної сили рішення суду про визнання (стягнення) заборгованості чи її частини або вчинення виконавчого напису нотаріусом (ряд. 4.1.13 додатка РІ).
3. Якщо покупець погашає заборгованість, сума якої раніше була віднесена у зменшення витрат згідно з пп. 159.1.2 ПК у редакції до 01.01.15 р., то він зменшує фінрезультат до оподаткування на суму такої погашеної заборгованості в періоді її погашення (ряд. 4.2.8 додатка РІ). Одночасно продавець, який скористався раніше нормами пп. 159.1.1 ПК у редакції до 01.01.15 р., збільшує фінрезультат на суму погашеної заборгованості (ряд. 4.1.14 додатка РІ) і зменшує його на собівартість (або її частину, пропорційну частині заборгованості, що погашається) товарів (робіт, послуг) (ряд. 4.2.9 додатка РІ) (пп. 1.2 п. 17 підрозд. 4 розд. ХХ).
4. Заборгованість, що зменшила раніше дохід згідно з пп. 159.1.1 ПК у редакції до 01.01.15 р., визнана безнадійною внаслідок недостатності активів покупця, визнаного банкрутом у встановленому порядку, або внаслідок її списання за умовами укладеної мирової угоди, не коригує фінрезультат ні в продавця, ні в покупця (пп. 1.3 п. 17 підрозд. 4 розд. ХХ).

Застосування касового методу (п. 18 підрозд. 4 розд. ХХ ПК)
До 1 січня 2015 року
До 1 січня 2014 року деякі платники податків (зокрема, підприємства ЖКХ) визначали дохід на дату надходження коштів у касу або на розрахунковий рахунок згідно з п. 13 підрозд. 4 розд. ХХ ПК. Витрати на придбання товарів, робіт, послуг при цьому визнавали в сумі фактично сплачених за них коштів.
Після 1 січня 2015 року
Якщо станом на 1 січня 2015 року в платника податків:
• була заборгованість за операціями, дохід за якими для цілей обкладення податком на прибуток до 01.01.15 р. визнавався за касовим методом, то при надходженні коштів після цієї дати платник податків збільшує на їх суму фінрезультат до оподаткування (ряд. 4.1.15 додатка РІ);
• числиться кредиторська заборгованість за операціями, податкові витрати за якими до 01.01.15 р. визнавалися в сумі фактичної оплати товарів (робіт, послуг), то сума, перерахована контрагенту в рахунок погашення цієї заборгованості, зменшує фінрезультат платника податків (ряд. 4.2.10 додатка РІ).

Застосування п. 18 підрозд. 4 розд. ХХ ПК для перехідної фіндопомоги
Фінрезультат до оподаткування зменшується на суму поворотної фінансової допомоги (далі – ПФД), яка до 01.01.15 р. була отримана платником податку на прибуток:
• від осіб, які не були платниками цього податку (або сплачували податок не за основною ставкою) і включили її суму до складу податкового доходу. При поверненні з 01.01.15 р. сума ПФД відображається в рядку 4.2.10 додатка РІ (див. Лист № 12810).
• засновника – неплатника податку на прибуток або платника не за основною ставкою, при цьому 365 днів із дати її отримання минули до 01.01.15 р. і був визнаний дохід. При поверненні з 01.01.15 р. сума ПФД відображається в рядку 4.2.10 додатка РІ.

Повний текст консультації у безкоштовному доступі див. у Практичесному руківництві № 23 "Декларація з податку на прибуток: складаємо вірно".

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!