Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Різниця між доходом у річному звіті та декларації: що відповідати на «листи щастя»

July 27, 2016

Останнім часом більшість підприємств малого бізнесу, що застосовують спрощену систему оподаткування, отримали листи-запити від податкової інспекції за місцем реєстрації з вимогою пояснити різницю між сумою доходу, відображеного у фінансовому звіті суб’єкта малого підприємництва за 2015 рік, і доходом, наведеним у податковій декларації платника єдиного податку за той же період. При цьому, якщо сума доходу, наведена у декларації, є меншою ніж у фінансовому звіті, то в листах прямо зазначається, що це може свідчити про заниження оподаткованого доходу. Чи відповідає зміст таких запитів чинному законодавству і що доречно відповідати на такі запити?
Жодним нормативним актом України не передбачена вимога або підстави для порівняння, співставлення і, тим більш, ототожнювання доходів суб’єкта малого підприємництва у фінансовій звітності та у податковій декларації платника єдиного податку. Більше того, такі різниці є об’єктивно можливими, оскільки згадані звіти складаються за різними концептуальними основами  та законодавчо встановленими правилами.
У рядку 2280 фінансового звіту суб’єкта малого підприємництва наводиться сума чистого доходу підприємства визначеного за принципом «нарахування», незалежно від того, коли була отримана виручка (надійшли грошові кошти на банківський рахунок або в касу підприємства).
Дохід юридичної особи – суб’єкта господарювання, яка відповідно до підпункт 3 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України (далі – ПКУ) застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, визначається відповідно до підпункту 2 пункту 292.1 статті 292 глави 1 розділу XIV, згідно з яким «доходом платника єдиного податку є «будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 цієї статті».
Датою отримання доходу платника єдиного податку відповідно до пункту 291.6 цього ж розділу ПКУ є «дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг). Для платника єдиного податку третьої групи, який є платником податку на додану вартість, датою отримання доходу є дата списання кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності. Для платника єдиного податку третьої групи (юридичні особи) датою отримання доходу також є дата відвантаження товарів (виконання робіт, надання послуг), за які отримана попередня оплата (аванс) у період сплати інших податків і зборів, визначених цим Кодексом.»
З вищенаведеного випливає відсутність підстав для порівняння доходу згідно фінансового звіту суб’єкта малого підприємництва та декларації платника єдиного податку – юридичної особи, оскільки згідно чинного в Україні законодавства вони складаються на підставі різних концептуальних основ: у фінансовому звіті – «принцип нарахування», у декларації платника єдиного податку – юридичної особи – «у періоді надходження коштів у грошовій формі та/або отримання матеріальних або нематеріальних активів». Жодний з законодавчих та нормативних актів України не містить вимог або підстав для їх порівняння.
Саме зазначені відмінності у концептуальних основах складання фінансової і податкової звітності і обумовлюють різниці у сумах доходу, відображеного у рядку 2280 фінансового звіту суб’єкта малого підприємництва та у декларації платника єдиного податку-юридичної особи. Тож висновок є очевидним. Такі листі можуть свідчити про необізнаність податківців щодо стандартів бухгалтерського обліку.

Докладніше дивись за посиланням: http://ckp.in.ua/articles/11023

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Raznica-mezhdu-doxodom-v-godovom-otchete-i-deklaracii-chto-otvechat-na-pisma-schastya

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!