Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Розміщення сіті-лайтів на будівлі навчального закладу: чи потрібно платити земельний податок?

August 26, 2014

ВНЗ надає платні послуги комерційним підприємствам з розміщення реклами на стінах будівлі, що перебуває на балансі закладу, а саме сіті-лайтів. Чи правомірні вимоги контролюючих органів про сплату навчальним закладом податку за земельну ділянку під будівлею, на якій розміщуються ці сіті-лайти?
Ні, не правомірні. Пояснимо нашу відповідь детальніше.
Як відомо, виші як освітні установи звільнені від сплати земельного податку. Проте для них та інших пільговиків установлено правило: якщо платник податків, який користується пільгами із земельного податку, надає в оренду земельну ділянку, окремі будівлі, споруди або їх частини, то земельний податок під такими будівлями (їх частинами) підлягає сплаті на загальних підставах.
Щоб з`ясувати, чи треба сплачувати земельний податок навчальному закладу в цій ситуації, розберемося, що є предметом договору та чи вважається укладений договір договором про надання в оренду будівлі або його частини.
Уважаємо, що в розглядуваному нами випадку навчальний заклад не передає в користування ні будівлю, ні його частину: для розміщення реклами використовується тільки площа зовнішньої поверхні будівлі, а сама будівля та її частини (кабінети, аудиторії тощо) продовжують перебувати у володінні та користуванні у його балансоутримувача (у нашому випадку – вишу). Крім того, такий об`єкт, як частина зовнішньої стіни будівлі, не значиться в переліку об`єктів оренди.
Зазначимо також, що в разі надання платних послуг навчальні заклади державної та комунальної форм власності користуються Переліком. Послугу, про яку йтиметься в запитанні, зазвичай зараховують до надання в тимчасове користування інших площ. Тому, з правової точки зору надання в користування зовнішньої частини стіни будівлі для розміщення на ній сіті-лайта не є орендою.
Таким чином, оскільки виш не передає в оренду будівлю чи її частину, то підстав для сплати земельного податку немає.

Більш докладну відповідь на це питання див. у  журналі "БАЛАНС-БЮДЖЕТ" від 26.08.14 р № 34.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!