Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Розрахований Індекс правоти платника податків

September 18, 2013

Тепер відповісти на запитання «чи можна перемогти податкові органи в суді?» cтало простіше - в Україні вперше розрахований Індекс правоти платника податків. Даний Індекс показує, хто - платники податків або представники Міністерства доходів і зборів України - і з якою перевагою відстоюють свою правоту в суді, у разі якщо платники податків оскаржують рішення податкових органів (податкові повідомлення-рішення).
Для розрахунку індексу та супутніх показників обробляються всі доступні судові рішення касаційної інстанції у справах про оскарження податкових повідомлень-рішень (щомісячно близько 2 - 3 тис. судових рішень). Відмітка «50» в Індексі прийнята як точка рівноваги, коли рішення розподіляються «50:50» на користь платників податків і податківців. Все, що вище 50 вказує на перевагу в користь платників. Якщо Індекс досягне 100, це означатиме, що рішення податківців не витримують перевірки в суді. Падіння Індексу до нуля означало б, що у платників податків немає жодних шансів в суді.
За перше півріччя 2013 року середня відмітка Індексу склала 82, тобто в 82 випадках з 100 суд був на боці платника податків, а в 18 випадках підтримав позицію податкового органу.
У процесі розрахунку Індексу був встановлений ще один цікавий факт: податкові органи в середньому в 15 разів частіше платників податків відмовляються від своїх скарг на судові рішення. Платники податків роблять це в дуже рідкісних випадках.

За матеріалами фінансового порталу «Мінфін».

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!