Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Розрахунок коригування, зареєстрований в ЄРПН покупцем без порушення терміну, але в наступному місяці за датою його складання: коли відобразити в звітності?

July 10, 2015

Постачальник 30 червня повернув покупцю передоплату за товар. Того ж дня був складений розрахунок коригування до податкової накладної на зменшення податкових зобов’язань та переданий покупцю для реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН). Покупець зареєстрував цей розрахунок коригування 2 липня.
1. У якому періоді постачальник має зменшити податкові зобов’язання з ПДВ?
2. У якому періоді покупець має зменшити податковий кредит?
Відповідно до п. 192.1 ПК якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи перерахунок у випадку повернення постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню.
1. Відповідно до п. 16 Порядку, затвердженого постановою КМУ від 16.10.14 р. № 569, розрахунок коригування, складений постачальником товарів (послуг) до податкової накладної, яка видана їх отримувачу – платнику податку, підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем) товарів (послуг), якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів (послуг) їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений розрахунок коригування отримувачу. При цьому постачальник товарів (послуг) має право зменшити суму податкових зобов’язань за таким розрахунком коригування після його реєстрації в Реєстрі отримувачем.
У той же час згідно з пп. 192.1.1 ПК якщо внаслідок перерахунку податкових зобов’язань відбувається зменшення суми компенсації на користь платника податку – постачальника, то постачальник зменшує суму податкових зобов’язань за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок. Тобто:
·          якщо розрахунок коригування зареєстрований в ЄРПН без порушення терміну реєстрації, постачальник може зменшити податкові зобов’язання в тому періоді, на який припадає дата його складання, тобто в наведеній ситуації – це червень 2015 року;
·          якщо розрахунок коригування зареєстрований у ЄРПН із порушенням терміну реєстрації, постачальник може зменшити податкові зобов’язання за звітний податковий період, у якому зареєстровано такий розрахунок коригування.
2. Якщо внаслідок такого перерахунку відбувається зменшення суми компенсації на користь платника податку – постачальника, отримувач відповідно зменшує суму податкового кредиту за результатами того ж податкового періоду, у якому зменшив податкове зобов’язання постачальник.
З урахуванням норм пп. 192.1.1 ПК, незалежно від того, зареєстрований розрахунок коригування в ЄРПН чи ні, платник податку – покупець зобов’язаний зменшити податковий кредит при зменшенні суми компенсації на користь платника податку – постачальника.
Таким чином, незалежно від дати реєстрації розрахунку коригування в ЄРПН покупець повинен зменшити податковий кредит за звітний податковий період, у якому здійснюється зміна суми компенсації їх вартості в бік зменшення, тобто в наведеній ситуації – це червень 2015 року.

По матеріалам журналу „БАЛАНС” від 13.07.15 р. № 56-57.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!