Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Обчислення та сплати податку на нерухомість у 2015 році: найактуальніші питання

January 19, 2015

1 . Якщо людина володіє квартирою і будинком одночасно, то чи сумуватимуться площі при визначенні суми податку?
За наявності у власності платника податку більше одного об`єкта житлової нерухомості одного або різних типів, в тому числі їх часток, податок обчислюється виходячи із сумарної загальної площі таких об`єктів зменшеної відповідно до пп. 266.4.1 ПК та пільги органів місцевого самоврядування з неоподатковуваної площі таких об`єктів (у разі її встановлення), та відповідної ставки податку.
2 . Яким чином оподатковуватимуться  квартири приватизовані на  кількох осіб, але частки кожного не виділено, і в разі якщо частки кожного виділені в натурі?
Визначення платників податку в разі перебування об`єктів житлової та/або нежитлової нерухомості у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб здійснюється у такому порядку:
- якщо об`єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку;
- якщо об`єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;
- якщо об`єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб і поділений між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.
3. Оподатковуватимуться в селі лише будинки чи й господарські приміщення (гаражі, сараї, бані)?
Об`єктом оподаткування для податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є об`єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка.
Об`єкти житлової нерухомості - будівлі, віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду (житловий будинок, житловий будинок садибного типу, прибудова до житлового будинку, квартира, котеджі, кімнати в багатосімейних квартирах, дачні та садові будинки
Об`єкти нежитлової нерухомості - будівлі готельні;будівлі офісні; будівлі торговельні; гаражі;будівлі промислові та склади; будівлі для публічних виступів (казино, ігорні будинки);господарські (присадибні) будівлі; інші будівлі (пп. 14.1.129 ПК).
4. Яким чином визначатимуться пільговики - за соціальним статусом чи в кожному випадку окремо?
Пільги з податку, що сплачується на відповідній території, з об`єктів житлової нерухомості для фізосіб визначаються виходячи з їх майнового стану та рівня доходів.
Разом з тим передбачено, що сільським, селищним, міським радам не дозволяється встановлювати індивідуальні пільгові ставки місцевих податків та зборів для окремих юросіб та ФОП і фізосіб або звільняти їх від сплати таких податків та зборів.
5. Яким буде механізм справляння податку, хто надсилатиме платіжки?
Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку, та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об`єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).
6. За який рік в цьому році сплачуватиметься податок, з якого числа люди отримуватимуть платіжки, в який термін треба буде сплатити податок і чи штрафуватимуть за невчасну сплату?
У 2015 році фізособам платникам податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, податок буде нараховуватися контролюючими органами за місцем їх податкової адреси (місцем реєстрації) за 2014 рік в наступному порядку:
- у період з 01 січня по 31 березня 2014 року з житлової площі, а з 01 квітня по 31 грудня 2014 року з загальної площі об’єктів житлової нерухомості.
У разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов`язання та/або авансових внесків з податку на прибуток підприємств протягом строків, визначених ПК, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:
- при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов`язання, - у розмірі 10 % погашеної суми податкового боргу;
- при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов`язання, - у розмірі 20 % погашеної суми податкового боргу.
Брошура ДФС „Питання-відповіді щодо порядку обчислення та сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у 2015 році”.

Новини за темою:
Податок на нерухомість цього року сплачуватиметься за ставками 2014 року
Ставку податку на нерухомість відтепер визначатимуть місцеві громади

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!