Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Працівники самостійно зможуть вибирати банк для отримання зарплати

July 22, 2015

До Верховної Ради подано законопроект від 03.07.15 р. № 2287а (далі – Законопроект № 2287а), який стосується вибору працівником банківської установи для отримання заробітної плати.

Що саме пропонує законопроект?

По-перше, внести зміни до ст. 24 Закону від 24.03.95 р. № 108/95-ВР (далі – Закон № 108), а саме закріпити за працівником право самостійно вирішувати, як йому отримувати зарплату: або через конкретну банківську установу, або поштовими переказами на зазначений ним рахунок (адресу) з обов`язковою оплатою цих послуг за рахунок роботодавця (ч. 5 ст. 24 Закону № 108).

Якщо працівник вирішить отримувати зарплату через визначений банк, він повинен буде спочатку відкрити у цьому банку окремий поточний рахунок для зарахування зарплати, а потім письмово повідомити про це свого роботодавця (не пізніше наступного робочого дня після відкриття такого рахунка).

Працівник матиме право в будь-який час відкрити інший окремий поточний рахунок в іншому банку. При цьому якщо повідомлення про відкриття іншого рахунка надійде роботодавцеві пізніше ніж за п`ять робочих днів до дня виплати зарплати, така зарплата буде виплачена працівникові на рахунок, який був відкритий раніше, або іншим не забороненим законом способом.

По-друге, установити заборону на обмеження працівника в його праві вільно вибирати банк для отримання зарплати (ч. 3 ст. 25 Закону № 108). Гарантією реалізації цього права працівника служитиме адміністративна відповідальність. Пропонується внести зміни до ч. 1 ст. 41 КУпАП, доповнивши її нормою: у разі обмеження права працівника на вільний вибір банку для отримання зарплати роботодавцеві загрожує штраф у розмірі від 30 до 100 НМДГ (від 510 до 1 700 грн.).

За матеріалами офіційного веб-порталу ВР України.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!