Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Працівники, які залучалися до участі в АТО та визнані учасниками бойових дій мають право на допомогу по тимчасовій непрацездатності незалежно від страхового стажу

August 25, 2015

Відповідно до чинного законодавства та прийнятих нормативно-правових актів учасники бойових дій мають право на низку соціальних гарантій та пільг.

Зокрема статтею 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» передбачено, що допомога по тимчасовій непрацездатності застрахованим особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» виплачується в розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи.

Слід зазначити, що Законом України «Про внесення зміни до статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», який  набрав з 19 липня 2014 року, розширено коло осіб, які є учасниками бойових дій. Даним актом передбачено, що працівники підприємств, установ, організацій, які залучалися до участі в антитерористичній операції, у порядку, встановленому законодавством, визнаються учасниками бойових дій.

Порядок надання статусу учасника бойових дій даним особам затверджено постановою КМУ від 20.08.14 р. № 413. Пунктом 4 даного Порядку визначено, що підставою для надання особам статусу учасника бойових дій є:  документи про безпосереднє залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення, направлення (прибуття) у відрядження до районів проведення антитерористичної операції, їхнього перебування в таких районах з метою виконання завдань із захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України шляхом безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення (витяги з наказів, директив, розпоряджень, посвідчень про відрядження, журналів бойових дій, бойових донесень, дислокацій, книг нарядів, графіків несення служби, звітів, зведень, донесень, матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень), а також документи, що були підставою для прийняття керівниками підприємств, установ та організацій рішення про направлення осіб у таке відрядження.

Учасник антитерористичної операції після отримання статусу учасника бойових дій має право на пільги.

Тому, для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати працівнику за місцем своєї роботи необхідно надати копію посвідчення з написом «Посвідчення учасника бойових дій», яке підтверджує право на дану пільгу.

Чернігівська міська виконавча
дирекція обласного відділення
Фонду соціального страхування
з тимчасової втрати працездатності

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!