Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Працівники контролюючих органів не можуть відмовляти платникам у прийнятті податкової звітності

July 25, 2016

Відповідно до п.49.8 ст.49 ПОДАТКОВИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ прийняття податкової декларації є обов’язком контролюючого органу. 
Під час прийняття податкової декларації уповноважена посадова особа контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків, зобов’язана перевірити наявність та достовірність заповнення всіх обов’язкових реквізитів, передбачених пунктами 48.3 та 48.4 статті 48 ПОДАТКОВИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ.
Інші показники, зазначені в податковій декларації платника податків, до її прийняття перевірці не підлягають. Пунктом 49.9 статті 49 ПОДАТКОВИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ  визначено, що за умови дотримання платником податків вимог цієї статті посадова особа контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків, зобов’язана зареєструвати податкову декларацію платника датою її фактичного отримання контролюючим органом.
Тобто, посадова особа контролюючого органу не може відмовити у прийнятті податкової декларації з будь-яких причин, не визначених ст.49 ПОДАТКОВИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ , включаючи зміну показників такої податкової декларації, зменшення або скасування від’ємного значення об’єктів оподаткування, сум бюджетних відшкодувань, незаконного збільшення податкових зобов’язань тощо.
Згідно із п.49.11 ст.49 ПОДАТКОВИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ  у разі подання платником податків до контролюючого органу податкової декларації, заповненої з порушенням вимог п.48.3 та п.48.4 ст.48 ПОДАТКОВИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ, такий контролюючий орган зобов’язаний надати такому платнику податків письмове повідомлення про відмову у прийнятті його податкової декларації із зазначенням причин такої відмови:
- у разі отримання такої податкової декларації, надісланої поштою або засобами електронного зв’язку, – протягом п’яти робочих днів з дня її отримання;
- у разі отримання такої податкової декларації особисто від платника податку або його представника – протягом трьох робочих днів з дня її отримання.
Зокрема, у разі отримання відмови контролюючим органом у прийнятті податкової декларації платник податків має право оскаржити рішення контролюючого органу в адміністративному або судовому порядку, передбаченому ст.56 ПОДАТКОВИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ.
Відповідно п.49.13 ст.49 ПОДАТКОВИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ  у разі якщо в установленому законодавством порядку буде встановлено факт неправомірної відмови контролюючим органом (посадовою особою) у прийнятті податкової декларації, остання вважається прийнятою у день її фактичного отримання контролюючим органом. За кожною заявою платника податків щодо порушення посадовою особою контролюючого органу цієї статті в обов’язковому порядку проводиться службове розслідування відповідно до закону. За результатами такого розслідування, винна посадова особа контролюючого органу може бути притягнута до відповідальності, відповідно до закону.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Rabotniki-kontroliruyushhix-organov-ne-mogut-otkazyvat-platelshhikam-v-prinyatii-nalogovoj-otchetnosti

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!