Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Працівника поновили на роботі. Як оплатити тимчасову непрацездатність?

October 26, 2015

У зв’язку із зверненнями страхувальників щодо розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності працівнику, якого поновили на роботі, Чернігівська міська виконавча дирекція обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності повідомляє наступне.

Частиною 11 статті 22 Закону від 23.09.99 р. № 1105 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» передбачено, що у разі настання тимчасової непрацездатності застрахованої особи у період вирішення спору про незаконність її звільнення з роботи допомога по тимчасовій непрацездатності надається за умови поновлення на роботі з дня винесення такого рішення відповідним органом.

Середньоденна заробітна плата для розрахунку допомоги обчислюється відповідно до пункту 3 діючого Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням (далі – Порядок № 1266), шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати, на яку нарахований єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, на кількість календарних днів зайнятості (періоду перебування у трудових відносинах), у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин.

Нагадуємо, що до поважних причин відносяться: тимчасова непрацездатність, відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами, по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, без збереження заробітної плати.

Законом «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» передбачено, що для осіб, яким згідно з рішенням суду  нараховано  середню заробітну плату за вимушений прогул, єдиний внесок нараховується на суму, що визначається шляхом ділення заробітної плати (доходу), виплаченої за результатами роботи, на кількість місяців, за які вона нарахована.

Одночасно,  згідно наказу Мінфіну від 14.04.15 р. № 435 «Про затвердження Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», якщо нарахування здійснювалися у зв’язку з виплатою середньої заробітної плати за вимушений прогул по  рішенню суду, у  таблиці 6, яка відображає відомості про нарахування заробітної плати (доходу) застрахованим особам, допускається  декілька записів за минулі періоди по такому працівнику.

З урахуванням норм пункту 32  Порядку № 1266  середня заробітна плата для розрахунку допомоги обчислюється на підставі відомостей, що включаються до даного звіту.

Враховуючи зазначене, обчислення середньої заробітної плати для розрахунку допомоги, застосовується, зокрема, у випадку поновлення на роботі працівника, який був звільнений з роботи без законної підстави з виплатою середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

 

Чернігівська міська виконавча
 дирекція обласного відділення
 Фонду соціального страхування
 з тимчасової втрати працездатності

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!