Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Працівник отримав ушкодження в робочий час під час бійки: дії керівника

September 29, 2017

Працівники отримують травми не лише під час виконання трудових обов’язків, а й унаслідок людських стосунків. Розглянемо випадок, коли ескалація конфлікту між працівниками дійшла граничної межі і вилилась у бійку. У цій ситуації свідки події повинні зробити таке:
• перша дія – терміново організувати надання першої невідкладної допомоги потерпілому, за потреби забезпечити його доставку до лікувально-профілактичного закладу;
• друга дія – викликати поліцію.
Керівник структурного підрозділу, де сталася бійка, повинен невідкладно зафіксувати всі обставини події у доповідній записці на ім’я керівника підприємства, бажано із зазначенням свідків.
Отримати письмові пояснення від учасників бійки. Письмові пояснення важливі насамперед для з’ясування причин конфлікту. Водночас вони потрібні і при визначенні відповідальності. Якщо учасник (учасники) бійки відмовляються від надання письмових пояснень, слід скласти відповідний акт.

Якщо отримані працівником тілесні ушкодження призвели до тимчасової чи постійної втрати працездатності, постає питання: чи підпадає бійка під категорію нещасних випадків виробничого характеру?
На сьогодні в Україні діє Порядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затверджений постановою КМУ від 30.11.11 р. № 1232 (далі – Порядок № 1232).
Обставинами, за яких нещасний випадок визнається таким, що пов’язаний із виробництвом і складається акт за формою Н-1, зокрема, визначено заподіяння тілесних ушкоджень іншою особою або вбивство потерпілого під час виконання чи у зв’язку з виконанням ним трудових (посадових) обов’язків або дій в інтересах підприємства незалежно від початку досудового розслідування, крім випадків з’ясування потерпілим та іншою особою особистих стосунків невиробничого характеру, що підтверджено висновком компетентних органів (пп. 16 п. 15 Порядку № 1232). Таким чином, залежно від обставин, що призвели до бійки, нещасний випадок можна кваліфікувати і як такий, що пов’язаний із виробництвом, і як не пов’язаний.
На підприємстві готують наказ про накладення дисциплінарного стягнення на працівника, який спричинив бійку, порушив дисципліну на підприємстві. За порушення трудової дисципліни Кодекс Законів про працю передбачає дисциплінарну відповідальність у формі догани або звільнення. Стягнення оголошується у наказі(розпорядженні) і повідомляється працівникові під підпис. Якщо працівник відмовляється ознайомитися з наказом про стягнення, оформлюють відповідний акт.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!