Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Працівник – одинока мати або батько, який виховує дитину без матері. Пам`ятка бухгалтеру

November 17, 2014

У роботодавців (підприємств і підприємців) часто виникає запитання: кого слід уважати одинокою матір’ю або батьком, який виховує дитину без матері, адже Закон від 15.11.96 р. № 504/96-ВР гарантує зазначеним категоріям працівників надання:

– щорічних оплачуваних відпусток за бажанням працівника у слушний для нього час (п. 5 ч.13 ст. 10);

– додаткових оплачуваних відпусток тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (ч. 1 ст. 19).

Батьком, який виховує дитину без матері, уважається: чоловік, який не перебуває у шлюбі й у свідоцтві про народження дитини записаний як її батько; вдівець або розлучений чоловік, який виховує дитину без матері. Такої думки дотримується Мінпраці та соцполітики (лист від 21.07.08 р. № 187/13/116-08).

Одинокою матір’ю вважається: жінка, яка не перебуває у шлюбі й у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис зроблено за вказівкою матері; вдова або розлучена жінка, яка виховує дитину без батька (лист Мінсоцполітики від 30.05.14 р. № 193/13/123-14, див. «БАЛАНС», 2014, №  63-64).

Законодавство не містить конкретного переліку документів, які необхідно надати працівникові – одинокій матері або батькові, який виховує дитину без матері. Тому факт виховання дитини одним із батьків без участі другого можна підтвердити офіційно складеними документами, які достовірно підтвердять неучасть батька або матері у вихованні дитини. Причому факт сплати батьком (матір’ю) аліментів на утримання дитини не матиме значення. Адже участь у вихованні дитини не обмежується тільки перерахуванням грошових сум. Дитині необхідна увага і спілкування з батьками.

Для зручності роботодавців покажемо в таблиці, які документи необхідно надати працівникові для підтвердження свого статусу одинокої матері або батька, який виховує дитину без матері.

Статус працівника

Документи, що підтверджують статус

1

2

Одинока мати

1.

Свідоцтво про народження дитини, у якому відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено в установленому порядку за вказівкою матері

Одинока мати – вдова

1.

Свідоцтво про народження дитини.

2.

Свідоцтво про смерть батька дитини

Одинока мати – розлучена

1.

Свідоцтво про народження дитини.

2.

Свідоцтво про розірвання шлюбу.

3.

Документи про неучасть батька у вихованні дитини (можна надати один з перелічених документів):

– рішення суду про позбавлення батька батьківських прав;

– рішення органів опіки та піклування або суду про неучасть батька у вихованні дитини;

– ухвала суду або постанова слідчого про розшук батька у справі про стягнення аліментів;

– довідка зі школи (садка) про неучасть батька у вихованні дитини (батько не спілкується з учителями, не забирає дитину додому, не бере участі в батьківських зборах);

– акт соціально-побутової комісії, створеної первинною профспілковою організацією, або іншої комісії, створеної на підприємстві, про неучасть батька у вихованні дитини;

– акт дослідження комітетом самоорганізації населення, у якому зі слів сусідів (за наявності підписів в акті) підтверджується факт відсутності участі батька у вихованні дитини.

Батько, який виховує дитину без матери, не перебуває у шлюбі і записаний як батько у свідоцтві про народження дитини

1.

Свідоцтво про народження дитини

Батько – вдівець

1.

Свідоцтво про народження дитини

2.

Свідоцтво про смерть матері дитини

Батько – розлучений і такий, що виховує дитину без матері

1.

Свідоцтво про народження дитини.

2.

Свідоцтво про розірвання шлюбу.

3.

Документи про неучасть матері у вихованні дитини*

Батько, який виховує дитину без матері у випадку тривалого перебування матері в лікувальній установі

1.

Свідоцтво про народження дитини

2.

Медичні документи про перебування матері на тривалому лікуванні.

* Документи, що підтверджують неучасть матері у вихованні дитини, аналогічні документам, що підтверджують неучасть батька у вихованні дитини, які подаються розведеною жінкою. Перелік таких документів див. у цій таблиці в рядку для одиноких матерів – розлучених. 

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!