Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Працівник довго не був у відпустці, а зараз хоче відгуляти все відразу: як бути роботодавцеві?

March 20, 2014

Працівник більше трьох років не брав щорічну відпустку, а потім звернувся з проханням надати йому всі дні невикористаної відпустки за відпрацьований час протягом одного року. Обов`язково надавати відразу всі невикористані відпустки чи їх можна оформляти окремо або частинами?

Почнемо з того, що ненадання працівникові протягом двох і більше років щорічної чергової відпустки є порушенням трудових прав такого працівника. А якщо він неповнолітній або виконує роботу зі шкідливими або важкими умовами роботи, а також з особливим характером роботи, то порушенням буде ненадання чергової відпустки повної тривалості протягом одного робочого року (ч. 4 ст. 80 КЗпП; ч. 4 ст. 11 Закону від 15.11.96 р. № 504/96-ВР, далі – Закон № 504).

Але, звичайно, не завжди в такому порушенні винен роботодавець. На практиці дуже часто працівник не хоче йти у відпустку в період, передбачений графіком відпусток, і не подає роботодавцеві заяву про надання відпустки. А оскільки роботодавець не має права примусово відправити (як то кажуть, «вигнати») працівника у чергову відпустку, то відпустка «за умовчанням» переноситься на інший період, невикористані відпустки накопичуються.

Повернемося до нашої ситуації. Якщо працівник звернувся з проханням надати йому відпустку за раніше відпрацьовані періоди, то відпустка може бути йому надана у будь-який час поточного робочого року за погодженням між таким працівником і роботодавцем. Тобто на практиці роботодавець, зважаючи на інтереси виробництва та особисті інтереси працівника, може надати працівникові відпустку відразу за два і більше робочих роки або кожну з відпусток окремо чи частково. У разі надання відпусток частинами потрібно пам`ятати, що основна частина відпустки не повинна становити менше 14 календарних днів (ч. 3 ст. 79, ч. 3 ст. 80 КЗпП; ч. 1 ст. 12 Закону № 504).

За матеріалами «БАЛАНС-АГРО» № 12 від 24.03.14 р.

 

Новини за темою:

Сумісника направили у відрядження з основного місця роботи: як оформити його відсутність?

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!