Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Працівниця йде з відпустки для догляду за дитиною у декретну відпустку: особливості розрахунку середньої зарплати

August 25, 2016

Виконавча дирекція ФСС з ТВП у листі від 04.05.2016 р. № 5.2-32-685 розглянула деякі нюанси розрахунку середнього заробітку для працівниці, яка з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку йде у декретну відпустку.
По-перше, у випадку коли застрахована особа протягом 12 місяців, які передували місяцю настання страхового випадку (видачі листка непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами), не мала заробітку з причини перебування у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, середня заробітна плата обчислюється шляхом ділення тарифної ставки (посадового окладу), встановленої на день настання страхового випадку, на середньомісячну кількість календарних днів (30,44).
По-друге, положення пункту 28 Порядку № 1266 необхідно застосовувати і у випадках обчислення середньої заробітної плати для розрахунку суми допомоги по вагітності та пологах. Тож, якщо у розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку застрахована особа не мала заробітку з поважних причин, то середня зарплата визначається виходячи з тарифної ставки (посадового окладу) або її частини, встановленої на день настання страхового випадку.
По-третє, період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, включається до страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску. Тож, якщо працівниця йде з відпустки для догляду у декретну відпустку, вона має за останні 12 місяців страховий стаж більший, ніж 6 місяців. І тому обмеження щодо суми декретних, визначені в абз. другому ч. четвертої ст. 19 Закону № 1105 до неї не застосовуються. Таким чином, допомога по вагітності та пологах не буде обмежуватися двократним розміром мінімальної зарплати.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Rabotnica-uxodit-iz-otpuska-po-uxodu-za-rebenkom-v-dekretnyj-otpusk-osobennosti-rascheta-srednej-zarplaty

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!