Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Робота на двох неповних ставках: як індексувати доходи?

November 24, 2014

Для організації та оплати роботи в умовах, коли протягом дня працівник виконує роботу за різними посадами, доцільно скористатися нормами п. 14 Загальних положень Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Згідно із цими нормами у разі виконання працівником робіт, що належать до різних посад, трудовий договір укладається за згодою сторін за посадою, яку визнано основною. Основною вважається посада з найбільшим обсягом виконуваних робіт порівняно з іншими посадами.

Тобто, якщо робота за однією з посад виконується довше, саме ця посада є основною. А якщо на виконання роботи за кожною з посад витрачається однакова кількість годин, то основною може бути визнана будь-яка з них за домовленістю між працівником та роботодавцем.

Зазначимо, що наведені норми не обмежують загальний час виконання робіт за різними посадами. А теза щодо визнання однієї з посад основною наводить на думку, що робота за другою посадою має виконуватися на умовах сумісництва, і це визначає особливості оформлення трудових відносин із працівником, що працює на таких умовах.

Хоча є й винятки, які обов’язково мають ураховуватися в роботі суб’єктами господарювання державної форми власності, у тому числі бюджетними установами. Вони визначені Переліком робіт, які не є сумісництвом, наведеним у додатку до Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ та організацій. Серед винятків – виконання педагогічної, медичної роботи, а також робота, загальний час виконання якої за різними посадами не перевищує нормальної тривалості робочого дня, а зар­плата – повного окладу за основною посадою. І це також впливає на особливості оформлення трудових відносин із працівником, що працює на таких умовах. Але в такому разі, напевно, трудовий договір слід укладати за кількома посадами.

Щодо індексації доходів таких працівників зазначимо таке. Порядок проведення індексації грошових доходів населення, не містить якихось особливих положень щодо ситуації, коли протягом дня здійснюється робота за різними посадами. Тому незалежно від того, уважається чи ні робота за неосновною посадою сумісництвом (та як оформляються при цьому трудові відносини), виконується вона поза межами чи в межах нормальної тривалості робочого дня, доходи, отримані працівником за цю роботу, мають індексуватися на загальних підставах, тобто пропорційно до відпрацьованого часу і в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Більш детальну консультацію з прикладами конкретних ситуацій див. у журналі «БАЛАНС-БЮДЖЕТ» від 24.11.14 р. № 47.

 

Новини за темою:

Індексація грошових доходів громадян за листопад 2014 року

Індексація зарплати: відповідаємо на ваші запитання

До нас їде ревізор… із перевіркою нової фіксованої суми індексації

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!