Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

«Робота» і «дім» збігаються: чи платити податок на нерухомість?

February 13, 2014

Розглянемо ситуацію: у свідоцтві платника єдиного податку – фізособи-підприємця за 2013 рік указано, що місце здійснення діяльності – його домашня адреса. При цьому квартира знаходиться в його власності, а житлова площа цієї квартири становить менше 120 м2. Чи повинен підприємець у цьому випадку сплачувати податок на нерухомість?
Так, повинен. Пояснимо чому.
У пп. 265.4.1 ПК для фізосіб передбачені пільги у вигляді зменшення об`єкта оподаткування (житлової площі об`єкта житлової нерухомості, що належить такій фізособі). Проте при використанні такої нерухомості в цілях отримання доходу (наприклад, для ведення підприємницької діяльності, як у цьому випадку) пільги не застосовуються.
Тому, якщо в документах (зокрема, у свідоцтві платника єдиного податку) місце здійснення діяльності збігається з адресою, що знаходиться у вас у власності житлової нерухомості (вашою домашньою адресою), то сплатити податок вам доведеться за всю житлову площу цієї нерухомості.
Як сплачується податок на нерухомість у випадку, коли квартира, у якій підприємець зареєстрований, знаходиться у спільній власності самого підприємця і фізособи, яка не займається підприємницькою діяльністю, та інші найактуальніші запитання щодо податку на нерухомість для всіх фізосіб див. у «БАЛАНС» № 14 від 17.02.14 р.


Новини за темою:

За якими ставками сплачувати податок на нерухомість у 2014 році?

Обчислення та сплата податку на нерухомість: нагадує Міндоходів

Пам`ятка щодо сплати податку на нерухомість

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!