Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Робоча ситуація дня: Відповідальність за помилки в розрахунку податку на прибуток

March 2, 2016

Декларування податку на прибуток за підсумками 2015 року виявилося непростим. А все через те, що вперше заповнювали нову форму декларації. Утім заспокійливою пігулкою для бухгалтерів стало спеціальне правило щодо незастосування штрафних санкцій. Однак запевняємо, що відсутність покарання за неправильний розрахунок податку на прибуток за 2015 рік ― оманлива.

Чергова спроба народних обранців здійснити податкову реформу втілилася в Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.2014 № 71-VIII. Революційна складова цього закону, насамперед, полягала у встановленні нового порядку визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток. Тож із 01.01.2015 цей об’єкт розраховують, спираючись на фінансовий результат, визначений за правилами бухгалтерського обліку, скоригований на різниці (пп. 134.1.1 Податкового кодексу України; ПК).

Перший рік із дати впровадження нових правил з податку на прибуток законотворці вирішили зробити пільговим з точки зору застосування до платників штрафних (фінансових) санкцій. Для цього до податкового законодавства внесли надзвичайно лояльне правило: «…за наслідками діяльності у 2015 році штрафні (фінансові) санкції до платників податку на прибуток підприємств за порушення порядку обчислення, правильності заповнення податкових декларацій з податку на прибуток підприємств та повноти його сплати не застосовуються» (п. 31 підрозд. 10 розд. ХХ ПК).

Детально про притягнення платника до фінансової, адміністративної та кримінальної відповідальності читайте в експертно-правовій системі «Expertus: Податки».

Джерело: http://uteka.ua/ua/publication/Rabochaya-situaciya-dnya-Otvetstvennost-za-oshibki-v-raschete-naloga-na-pribyl.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!