Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Продовження строків розрахунків за зовнішньоекономічними операціями буде вдосконалено

June 24, 2016

Мінекономрозвитку оприлюднило проект постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку продовження строків розрахунків за зовнішньоекономічними операціями».
Зазначений Порядок визначає механізм віднесення операцій резидентів до таких, що здійснюються за договорами виробничої кооперації, консигнації, комплексного будівництва, тендерної поставки, гарантійного обслуговування, поставки складних технічних виробів і товарів спеціального призначення, а також умови видачі висновків щодо перевищення встановлених у ст. 1 і 2 Закону України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті" строків проведення розрахунків за такими операціями.
Чинна редакція Порядку не містить чіткого механізму віднесення ЗЕД-операцій резидентів до вищезазначених видів договорів, а також не чітко встановлює умови видачі висновків щодо продовження встановлених строків та підстави для відмови у видачі висновку. Тому цей Порядок потребує змін в частині актуалізації його положень та приведення у відповідність з вимогами законодавства.
Передбачається, що резидент може подати звернення для одержання висновку через Єдиний державний портал адмінпослуг шляхом подання документів зазначених у підпунктах 1-2 цього пункту, оформлених згідно з вимогами законодавства у сфері електронних документів та електронного цифрового підпису.
Крім того, за новою редакціює встановлено: якщо умовами договору, або іншими документами, які резидент подає для одержання висновку, обґрунтований строк продовження розрахунків менший, ніж зазначений у листі-зверненні резидента, Мінекономрозвитку видає висновок на обґрунтований строк.
Підставами для відмови у видачі висновку є:
1) подання документів з порушенням вимог, зазначених у пункті 4 цього Порядку;
2) подання документів, що містять недостовірну інформацію;
3) подання документів для продовження строків розрахунків за зовнішньоекономічними операціями  за договорами, які не відповідають критеріям, визначеним пунктом 2 цього Порядку;
4) подання звернення щодо продовження строків розрахунків за зовнішньоекономічними операціями, які вже завершилися;
5) якщо положеннями зовнішньоекономічного договору (додатками, додатковими угодами до нього) не передбачено продовження строків розрахунків на момент звернення;
6) звернення резидента для одержання висновку, якщо необхідність продовження строків розрахунків за зовнішньоекономічною операцією обумовлена форс-мажорними обставинами;
8) резиденту може бути відмовлено у видачі висновку, якщо зовнішньоекономічна операція, містить два або більше критерії ризикованих операцій у зовнішньоекономічній діяльності.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Prodlenie-srokov-raschetov-po-vneshneekonomicheskim-operaciyam-budet-usovershenstvovano

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!