Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Продаж алкоголю: що з РРО

June 13, 2017

Основні принципи державної політики щодо регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової та роздрібної торгівлі алкогольними напоями регламентовані Законом від 19.12.95 р. № 481/95-ВР (далі – Закон № 481).
Крім того, ст. 15 Закону № 481 визначено, що роздрібна торгівля алкогольними напоями повинна здійснюватись тільки за наявності ліцензії.
Також передбачено, що ліцензія видається за заявою суб'єкта господарювання, у якій, зокрема, зазначається перелік РРО (книг обліку розрахункових операцій), що знаходяться в місці торгівлі, а також інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення; реєстраційні номери посвідчень РРО (книг обліку розрахункових операцій), що знаходяться в місці торгівлі, і дата початку їх обліку в органах ДФС.
У додатку до ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями суб'єктом господарювання зазначається адреса місця торгівлі і вказується перелік електронних контрольно-касових апаратів та інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення; реєстраційні номери КОРО, які знаходяться в місці торгівлі.
Тобто при продажу алкогольних напоїв суб’єкт господарювання, який здійснює розрахункові операції в готівковій та безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, чеків, жетонів та ін.) повинен використовувати РРО.
Правові засади застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначено Законом від 06.07.95 р. № 265/95-ВР (далі – Закон № 265).
Зокрема, п. 1 і 2 ст. 3 розд. I Закону № 265 встановлено, що суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов'язані:
– проводити розрахункові операції на повну суму купівлі (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані в установленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій;
– видавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, при отриманні товарів (послуг) в обов'язковому порядку розрахунковий документ установленої форми на повну суму проведеної операції.

Лист ДФС від 02.06.17 р. № 455/6/ 99-99-14-05-01-15/ІПК.

Джерело: https://uteka.ua/.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!