Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Продаємо основні засоби, що переведені на субрахунок 286 у бухобліку: як визначити базу обкладення ПДВ?

November 6, 2015

Платник ПДВ використовував верстат для виробництва продукції протягом 5 років. У 2015 році прийняв рішення про продаж верстата та відповідно до П(С)БО 27 визнав цей необоротний актив утримуваним для продажу станом на 30.09.15 р. і припинив нарахування амортизації. За якими правилами визначати базу обкладення ПДВ при продажу цього активу в листопаді 2015 року? База оподаткування операцій із постачання товарів/послуг, у тому числі необоротних активів, визначається виходячи з їх договірної вартості (п. 188.1 Податкового кодексу). При цьому база оподаткування операцій із постачання не може бути нижча:
• для купованих товарів/послуг – ціни їх придбання;
• для самостійно виготовлених товарів/послуг –  їх собівартості;
• для необоротних активів – балансової (залиш-кової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів – виходячи зі звичайної ціни).
Оскільки верстат використовувався у господарській діяльності платника як основний засіб та амортизувався до визнання його необоротним активом, утримуваним для продажу, при визначенні бази оподаткування потрібно керуватися нормами для необоротних активів. Тобто база оподаткування при продажу такого активу визначається виходячи з його договірної вартості, але не нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухобліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції.

За матеріалами журналу „БАЛАНС” від  09.11.15 р. № 91-92.

из

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!