Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Продаємо основні засоби нижче балансової вартості. Що з ПДВ? Порада від експерта редакції

September 2, 2014

Перш за все зазначимо, що:
· відповідно до п. 188.1 Податкового кодексу (далі – ПК) базою обкладення ПДВ операцій із постачання товарів є договірна вартість. Винятки становлять операції, що потрапляють під визначення контрольованих (п. 39.2 ПК), ми їх не розглядатимемо;
· якщо проаналізувати норми пп. 14.1.111, 14.1.138, 14.1.244 ПК, доходимо висновку: основні засоби є матеріальними активами, які, у свою чергу, є товарами. Тобто база обкладення ПДВ при продажу об`єктів ОЗ визначається згідно з п. 188.1 ПК.

Якщо продаж об`єкта ОЗ здійснюється за ціною, нижчою за його балансову (залишкову) вартість, як визначити базу оподаткування?

Як ми вже зазначали вище – виходячи з договірної ціни. При цьому жодних умов про те, що договірна вартість об`єктів ОЗ має дорівнювати чи бути вищою за балансову вартість, п. 188.1 ПК не висуває.

Нагадуємо, прив`язка до балансової вартості об`єкта ОЗ під час визначення бази оподаткування здійснюється в таких випадках:
· у разі ліквідації об`єкта ОЗ за рішенням платника податків (п. 189.9 ПК);
· у разі переведення об`єкта ОЗ для використання в операціях, що не обкладаються ПДВ, та/або не в межах господарської діяльності підприємства (п. 189.1 ПК).

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!