Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Проблеми оренди земель колективної власності

April 17, 2015

У тих сільгосппідприємств, що мають намір орендувати земельну ділянку, на якій розташоване нерухоме майно колишнього колективного сільськогосподарського підприємства (далі – КСП) (свинарник, курник, ферма тощо) виникають проблеми, пов’язані з оформленням прав на такі земельні ділянки. До редакції звернулося сільськогосподарське товариство, яке хоче отримати в користування земельну ділянку, на якій розміщене нерухоме майно, що належить сільгосппідприємству на праві власності (курник). Отже, розберемося, хто може передати в оренду таку земельну ділянку.

Перш за все необхідно встановити правовий статус земельної ділянки. Для цього сільгосппідприємство має звернутися до Центру надання адміністративних послуг із запитом про отримання Довідки з державної статистичної звітності про наявність земель та розподіл їх за власниками земель, землекористувачами, угіддями (далі – Довідка). У Довідці відображається інформація про правовий статус ділянки, на підставі якої можна визначити, хто може бути власником (розпорядником) ділянки. Ним може бути:

- юридична особа – правонаступник КСП;

- члени КСП (земельна ділянка перебуває в колективній власності);

- орган місцевого самоврядування або виконавчої влади (земельна ділянка належить до земель запасу державної чи комунальної власності).

У першому випадку все зрозуміло. Якщо є правонаступник, який має права на майно ліквідованого КСП (у т. ч. і на земельні ділянки), то він і є орендодавцем. Тому зупинимося детальніше на другому і третьому випадках.

Земля – колективна власність

Земельною ділянкою колективної власності орган місцевого самоврядування або виконавчий орган розпоряджатися не мають права. Рішення про розпорядження такою ділянкою повинні приймати загальні збори членів КСП, керуючись при цьому ст. 30 ЗК. Умови, за яких такі збори є правомочними, порядок їх проведення тощо визначаються установчими документами КСП.

Земля – державна або комунальна власність

Якщо органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування було прийнято рішення про припинення права колективної власності та повернення земельної ділянки до земель запасу державної чи комунальної власності, то саме цей орган буде розпоряджатися такою ділянкою (залежно від місця її розташування). Землі державної та комунальної власності в Україні вважаються розмежованими. Відповідно, земельними ділянками, розташованими в межах населеного пункту, розпоряджаються органи місцевого самоврядування, а ділянками сільськогосподарського призначення, розташованими за межами населеного пункту, – територіальні органи Держземагентства.

Зауважимо, що в даному випадку йдеться про формування нової земельної ділянки, тому передача її в оренду здійснюватиметься на підставі проекту землеустрою щодо її відведення. Особа, зацікавлена в одержанні у користування земельної ділянки, повинна звернутися з клопотанням про надання дозволу на розробку такого проекту до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування та розмір земельної ділянки, письмова згода землекористувача, засвідчена нотаріально (у разі вилучення земельної ділянки).

Таким чином, у ситуації, яка описана вище, сільгосппідприємству потрібно отримати Довідку (тобто встановити власника земельної ділянки). Після цього необхідно:

- якщо земельна ділянка належить на праві колективної власності громадянам – членам КСП – отримати рішення загальних зборів членів КСП про передачу земельної ділянки в оренду;

- якщо земельну ділянку передано до земель запасу державної чи комунальної власності – звернутися до відповідного органу з клопотанням про передачу земельної ділянки в оренду. Оскільки сільгосппідприємство має на праві приватної власності нерухоме майно, розташоване на цій земельній ділянці, передача в оренду земельної ділянки здійснюється без проведення аукціону.

Після отримання відповідного рішення сторони можуть укладати договір оренди та реєструвати право користування земельною ділянкою. 

Більш докладну консультацію див. у журналі „БАЛАНС-АГРО” від 20.04.15 р. № 15.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!